Nababii Gulagului. Viața de huzur a comandanților de lagăre

Nababii Gulagului. Viața de huzur a comandanților de lagăre

Despre viața deținuților politici internați în lagărele Gulagului sovietic există numeroase mărturii. Despre condițiie inumane în care erau obligați să muncească și să trăiască, pe ger, fără haine, înfometați, supuși tot timpul amenințărilor și abuzurilor gardienilor s-a tot scris. La polul opus, însă, se situau cei care conduceau Gulagul, adevărați privilegiați ai sorții, care trăiau mult mai bine decât compatrioții lor din restul Uniunii Sovietice. Aveau salarii mult mai mari, primeau bonusuri consistente pentru „munca” depusă, beneficiau de mai multe zile de concediu. Peste toate acestea, aveau la dispoziție toate resursele umane și materiale ale lagărelor pe care le conduceau, pe care le puteau folsoi așa cum le trecea prin minte.

Comandantul căruia nici Beria nu a avut ce să-i facă

Dintre toți șefii de lagăr, cel mai renumit pentru averile pe care le acumulase, într-o epocă de sărăcie lucie, a fost Ivan Nikișov (foto) care a ajuns șef la Dalstroi, lagăr înființat în 1931, care gestiona construcția de drumuri și extracția de minereu de aur din Extremul Orient. Numit în funcție în 1939, a reușit să se mențină până în 1948.

Este descris drept un tip fără scrupule, care nu avea nici o problemă să se folosească de statutul său pentru a duce o viață de satrap. În scurt timp a devenit unul dintre cele mai importante personaje din Gulag. Avea propriul său serviciu de pază și protecție, automobile de lux și își amenajase chiar și o locuință de lux cu vedere la Oceanul Pacific.

Potrivit mărturiilor deținuților care au lucrat în serviciul său, locuința era împodobită cu covoare luxoase, orientale, blănuri de urs și de alte animale, candelabre din cristal și alte lucruri de lux demne de un nobil, iar mai puțin de un ofițer sovietic.

Ne puteți urmări și pe Google News

La masa lui se servea cu regularitate friptură de urs, vin din Cauzaz, fructe exotice aduse cu avionul din sud, legume și fructe proaspete cultivate special pentru el în sere.

Gulagul le oferea tot ce aveau nevoie pentru a duce o viață ca în basme. El și soția sa, tot un ofițer de securitate, aveau La dispoziție meseriașii și inginerii cei mai buni, care lucrau pentru ei, erau îmbrăcați de croitori de lux, iar în cazul în care se îmbolnăveau beneficiau de serviciile celor mai renumiți preofesori în medicină.

L-a păcălit chiar și pe vicepreședintele SUA

Despre Nikișov se spune că ar fi cheltuit 15.000 de ruble, o sumă uriașă la acele vremuri (un salariu bun era de 1.000 – 1.200 de ruble) ca să organizeze un banchet în cinstea vizitei unei trupe de operetă.

Tot despre el se mai povestește că a organizat, în 1944, vizita vicepreședintelui SUA, Henry Wallace, în Gulag. Vizita a fost un adevărat succes, dat fiind că Wallace a povestit că Gulagul era doar o legendă.

Informații despre stilul de viață fastuos pe care îl ducea comandantul de la Dastroi, despre excesele sale, au ajuns și la urechile lui Lavrenti Beria, temutul șef al serviciilor de securitate și represiune din timpul lui Stalin. Acesta a ordonat o anchetă secretă în urma căreia a fost întocmit care a dat la iveală multe din abuzurile comise de Ivan Nikișov. Cu toate acestea, ancheta a rămas fără urmări, iar Nikișov a continuat să domnească peste Gulag.

S-a menținut în funcție până în 1948, a fost destituit deoarece, se spune, ar fi îndrăznit să se compare cu Iosif Stalin, iar acest lucru n-ar fi fost pe placul mai marilor săi, care își temeau nu doar posturile ci și capetele.