Pe măsură ce nevoia de testare pe scară largă a Covid-19 crește, oficialii încearcă să elimine cazuri ascunse de virus prin examinarea apelor reziduale.

Guvernele locale din SUA apelează, de asemenea, la testele, care detectează urme de material genetic coronavirus – cunoscut sub numele de ARN – în materie fecală.

Datele pot fi folosite pentru a înțelege cât de mulți oameni ar fi putut avea virusul asimptomatic și îl transmit, pe lângă cei care sunt pozitivi.

În prezent se testează canalizarea în 150 de instalații din 30 de state.

În testul pilot de 24 de ore s-a estimat că au existat 15.200 de cazuri de Covid-19 numai în regiunea New Castle. Aceste rezultate ar depăși cu mult numărul 4.034 de cazuri confirmate în stat, conform datelor Universității Johns Hopkins.

„Suntem încrezători în timp ce facem acest lucru săptămânal și acest lucru poate oferi o indicație diferită a numărului total de cazuri din aria noatră nostru, ceea ce este oarecum util”, a spus un oficial din New Castle. „Vrem să identificăm hotspot-uri, să derulăm acest lucru la 10 unități de tratament dintr-un județ de 560.000 de oameni și să aflăm cu aceste puncte unde sunt și unde nu sunt”.

Între timp, în zona Syracuse din New York, patru profesori din trei universități s-au alăturat proectului pentru a testa apele uzate din regiunea Onondaga folosind un proces centrifug pentru a izola virusul – un proces despre care spune că ar putea accelera în mod semnificativ depistarea focarelor Covid-19.

David Larsen, profesor de sănătate publică la Universitatea Syracuse, a declarat pentru CNN că a organizat proiectul după ce a dat peste o lucrare care arată că oamenii de știință din Olanda au efectuat cu succes un test de ape uzate pentru Covid-19.

Pe de altă parte, cercetătorii neo-zeelandezi au remarcat că Covid-19 este o boală respiratorie și „este puțin probabil să fie răspândită de materiile fecale contaminate”,  nivelurile de virus sunt scăzute și greu de detectat.