Mutația Delta și-a schimbat strategia. Atacă mortal femeile gravide. E impetuos necesar

Mutația Delta și-a schimbat strategia. Atacă mortal femeile gravide. E impetuos necesar sursă: arhivă EvZ

Alertă în Spania. Se solicită vaccinarea de urgență a femeilor însărcinate, ca urmare a înregistrării deceselor acestora și a raportării unei creșteri a numărului de internări a acestei categorii în unitățile de Terapie Intensivă. Specialiștii spun că numerele reale ale victimelor din rândul femeilor însărcinate ar putea să fie mai mari decât cele anunțate oficial.

Tensiuni în Spania, după ce trei femei însărcinate au murit din cauza coronavirusului, pe parcursul ultimei luni de zile, în Barcelona Málaga și Murcia. Numărul pacientelor din această categorie, internate la secția de Terapie Intensivă, a crescut, de asemenea. Experții avertizează însă, că cifrele reale ar putea să fie mai mari decât cele raportate oficial.

Infectarea cu SARS-COV-2 crește riscul de complicații în rândul femeilor însărcinate cu 50%, potrivit El Pais, motiv pentru care specialiștii din Ginecologie solicită autorităților să vaccineze de urgență această categorie de paciente.

Decese în rândul femeilor însărcinate. Medicii din Spania cer vaccinarea pacientelor

Potrivit experților din Ginecologie, situația prezentă reprezintă un moment de cotitură pentru femeile însărcinate. „Au existat decese fetale în Madrid și Mallorca și numeroase urgențe din cauza stării de înrăutățire a viitoarelor mame”, a declarat Martínez Pérez, de la spitalul Puerta de Hierro din Madrid și cercetător la ObsCovid, registru pentru lucrătorii din maternitate care asistă pacienții suspectați sau confirmați cu COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guillermo Antiñolo, șeful secției de obstetrică și ginecologie de la Spitalul Virgen del Rocío din Sevilla, este de părere că pacientele însărcinate se află într-un moment foarte fragil, motiv pentru care face apel la vaccinarea acestora.

„UCI (secțiile de Terapie Intensivă - n.r.) sunt supuse unei mari tensiuni. Trebuie să vaccinăm și să vaccinăm femeile însărcinate. Trebuie să o facem rapid”, s-a exprimat medicul Guillermo Antiñolo.

Mesajul autorităților nu a fost suficient de clar. „Este crucial să fie vaccinate la 28 de săptămâni”

Potrivit medicilor din Spania, mesajul transmis de autorități cu privire la vaccinarea femeilor însărcinate împotriva COVID-19 nu a fost suficient de clar. Ultima formă actualizată în acest sens a documentului privind campania de vaccinare din Spania recomandă femeilor însărcinate să se imunizeze pentru a se proteja atât pe ele, cât și pe feți. Conform documentului, femeile însărcinate se vaccinează „în funcție de grupul prioritar din care fac parte”.

Guillermo Antiñolo spune, însă, că informațiile sunt „fragmentate și adesea contradictorii”. „Este adevărat că la începutul anului nu existau dovezi științifice concludente, mai ales că femeile însărcinate nu au participat la studiile de vaccinare. Dar au început să existe încă din al doilea trimestru și era clar că erau în siguranță. Consecința tuturor acestora este că acum majoritatea femeilor însărcinate nu sunt vaccinate și aceasta este o problemă gravă”, a semnalat medicul, potrivit El Pais.

Trimestrul II este cel mai riscant. Cu ce se confruntă femeile însărcinate și nevaccinate

Conform medicilor specialiști din Spania, cel mai riscant trimestru pentru femeile însărcinate și nevaccinate este cel de-al II-lea. „Este crucial ca acestea să fie complet vaccinate când sunt la 28 de săptămâni”, s-a exprimat Guillermo Antiñolo.

Unul dintre riscurile la care se expun femeile nevaccinate este preeclampsia declanșată de coronavirus, o tulburare gravă care conduce la creșterea tensiunii arteriale și dezvoltarea mai multor probleme hepatice și renale. În final, toate aceste condiții pun în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a fătului.