Evenimentul Zilei > International > Stupoare! Mozart e prea „ofensiv”. Tinerii nu ar trebui să-i vadă OPERA
Stupoare! Mozart e prea „ofensiv”. Tinerii nu ar trebui să-i vadă OPERA

Stupoare! Mozart e prea „ofensiv”. Tinerii nu ar trebui să-i vadă OPERA

Descumpănire şi stupoare la Ascoli în urma unei decizii a unor profesori de a nu duce proprii elevi la teatru să vadă opera lui Mozart, „Cosi fan tutte”, fiindcă o consideră prea explicită în ceea ce priveşte sexualitatea şi infediletitatea.

''Nu mi s-a mai întâmplat şi mi-a displăcut să aflu că unele învăţătoare şi profesori au anunţat ca elevii din clasele lor nu vor participa la vizionarea acestei opere lirice fiindcă se vorbeşte despre sex'', a declarat maestrul Pier Luigi Pizzi, regizor, scenograf şi costumier, în timpul prezentării operei. ''Când mi-au spus că elevii ar fi trebuit să fie însoţiţi de părinţi pentru a asista la această operă bufă, am rămas cu adevărat surprins''.

''E adevărat – a continuat Pizzi – se vorbeşte despre sex, despre trădări, de infidelitate, dar în mod sigur, nu la modul vulgar. Este adevărat că cele două fete închiriază o mică vilă la Positano pentru a se distra vara, e adevărat că cei doi curtezani sunt doi ofiţeri care vor să se distreze şi mai e adevărat că vor face pariu asupra fidelităţii fetelor cărora le fac curte, dar totul e însoţit de poezie, cu romantism, cu acel sens al iubirii care era acum două secole, chiar dacă, respectând cele întâmplate, chestiunea este extraordinar de actuală''. Chiar şi primarul Guido Castelli şi conslierul pentru cultură Piersandra Dragoni au rămas surprinşi de declaraţiile regizorului şi, după cum scrie Ascolitoday, intenţionează să descopere care sunt şcolile care au declinat invitaţia de participare la avanpremiera rezervată tocmai elevilor. Pudicitate dusă la extrem.

Renunţarea anumitor şcoli ascolane de participare, fiindcă este vorba de chestiuni scabroase, într-o epocă în care copiii au telefoane celulare în buzunare încă din ciclul primar, a se scandaliza pentru o operă bufă din 1800, apare destul de anacronic, titreazp Il resto del Carlino.