Cum se împarte motorina primită din România, pentru fermieri
- Iuliu Vlădescu
- 2 ianuarie 2024, 15:32
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat cum se va împărți motorina primită din România, pentru fermieri.
Una dintre problemele care au determinat protestele fermierilor, la Chișinău, anume motorina oferită de România, este pe cale să fie rezolvată.
Cum se împarte motorina primită din România
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a recepționat 1546 de cereri cu privire la solicitarea ajutorului umanitar extern acordat de către România, destinat sprijinirii agricultorilor afectați de seceta din anul 2022.
„Din totalul dosarelor depuse, 56 au fost respinse deoarece nu au întrunit criteriile de eligibilitate stabilite conform cadrului normativ. Astfel, la 1490 de fermieri li se va atribui motorina - ajutor umanitar.
Conform datelor prezentate de producătorii agricoli, suprafața de teren afectată constituie 193584,13 mii hectare, după aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, iar suprafața eligibilă constituie 114207,98 mii hectare.
Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină constituie 35,01 kg”, se arată în comunicatul MAIA.
Cum se calculează ajutoarele umanitare pentru fermieri
„La 24 noiembrie 2023, AIPA s-a adresat către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a convoca Comisia interdepartamentală pentru ajutoarele umanitare, iar în rezultat, la 18 decembrie 2023,
Comisia a aprobat lista, precum și calculele de repartizare a ajutorului umanitar extern. Distribuirea ajutorului umanitar către fermieri va fi asigurată de către Agenția Rezerve Materiale a Ministerului de Interne.
Menționăm că eligibili pentru obținerea ajutorului umanitar sunt fermierii micro și mici, precum și instituțiile publice care dispun și exploatează teren arabil de până la 1500 hectare, care au fost însămânțate cu culturi fitotehnice pentru recolta anului 2022 și au fost afectați de secetă”, se precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
Motorina din România, mărul discordiei între fermieri și Guvern
Reamintim că, la începutul lunii decembrie, Asociația Forța Fermierilor a cerut Guvernului să ofere lămuriri cu privire la motorina din România pe care a promis-o agricultorilor.
„Guvernul nostru a transmis un apel oficial colegilor români, iar după protestele fermierilor din iunie 2023, Ministerul Agriculturii a susținut ideea distribuirii motorinei românești printre producătorii agricoli care au suferit de secetă în 2022.
A urmat elaborarea reglementărilor privind modul de distribuire, după care la 30 septembrie, peste 1.500 de micro și mici fermieri au depus cereri la Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Pe 13 noiembrie, AIPA a întocmit o listă corespunzătoare și volumul necesar de motorină”, spuneau, atunci cei din „Forța Fermierilor”, adăugând că nu s-au concretizat promisiunile.