Agricultorii își continuă protestul în PMAN

Agricultorii își continuă protestul în PMAN

Asociației Forța Fermierilor anunță că agricultorii revin în PMAN și vor efectua marșuri cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30.

Decizia a fost luată după ce, luni, agricultorii moldoveni au avut mai multe discuții cu oficialii, inclusiv cu președinta Maia Sandu, dar fără rezultat.

Agricultorii nu s-au înțeles cu Maia Sandu

Un grup de producători de cereale s-a întâlnit luni cu președinta Maia Sandu. Aceasta a spus că statul trebuie să fie alături de agricultori, în această perioadă complicată. Ea a subliniat sprijinul acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv subvențiile de 1.9 miliarde de lei din acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Maia Sandu a mai spus că subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să ducă la dezvoltarea de afaceri competitive, care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă.

Obiectivul subvențiilor este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii țări, a mai spus președinta.

Maia Sandu a precizat însă că problemele concrete trebuie rezolvate cu Ministerul Agriculturii și i-a îndemnat pe agricultori să continue discuțiile cu executivul.

Asociația Forța Fermierilor, nemulțumită de minister

Dar Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultorii, „din păcate, nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor”.

„Noi am auzit recent de la ministrul agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nici măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă. Pentru agricultori acum fiecare zi contează. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor, care tot mai mult fac presiuni”, se arată într-un comunicat al Asociației.

„Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis unanim că agricultorii revin mâine în PMAN și vor efectua marșuri declarate cu tehnica agricolă începând cu orele 10.30”, se mai spune în document.

Agricultorii își continuă protestele

Asociația Forța Fermierilor este extrem de nemulțumită de ceea ce a calificat drept „poziția oportunistă a ministrului Agriculturii, expusă public, contrar declarațiilor și înțelegerilor anterioare. Cu alte cuvinte, agricultorii au fost mințiți cras de ministru”.

Anterior, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, declarase că „așa-numitul moratoriu propus de Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, nici prin CSE”.

„Noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute. Să identificăm un cadru legal și să venim cu un suport legal pentru producătorii de cereale care au intrat la etapa actuală în impas”, a mai spus Bolea.

Agricultorii nu s-au înțeles cu ministrul Vladimir Bolea / sursa foto: FB

Solicitările agricultorilor

„Pentru mine şi colegii mei nu contează culoarea politică, vreau să înțeleagă societatea. De data aceasta nu o să permitem să fim folosiți ca în 2020”, a declarat agricultorul Sergiu Ștefanco.

De asemenea, Asociația Forța Fermierilor a cerut poliției să înceteze presiunile asupra agricultorilor care protestează. „Au pus la cale planul pentru a periclita manifestația fermierilor. Încercarea intimidării, denigrării și linșării celor, pe care i-ați numit eroi și patrioți 3 ani în urmă nu vă face față, domnilor guvernanți”, acuză asociația.

Declarația a venit după ce Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a fost citat la poliție.