Evenimentul Zilei > Politica > Moțiunea denumită Cristian Ghinea – de la zero la abis va fi dezbătută, azi, în Camera Deputaților. Reproșurile aduse de PSD
Moțiunea denumită Cristian Ghinea – de la zero la abis va fi dezbătută, azi, în Camera Deputaților. Reproșurile aduse de PSD

Moțiunea denumită Cristian Ghinea – de la zero la abis va fi dezbătută, azi, în Camera Deputaților. Reproșurile aduse de PSD

În Camera Deputaților se va dezbate, luni după-amiază, moțiunea simplă depusă de cei de la PSD împotriva lui Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, depusă de PSD, este dezbătută luni, de la ora 16.00, în Camera Deputaţilor. Votul urmează să fie dat mâine.

Moţiunea, intitulată „Cristian Ghinea – de la zero la abis”, a fost semnată de 82 de deputaţi PSD și a fost depusă miercurea trecută în plen.

Moțiune simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea, depusă de PSD

În moţiune, cei de la PSD spun că se impune demiterea urgentă a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, pentru că acesta a dat dovadă de diletantism managerial, iar Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă(PNRR)  este un dezastru şi distruge România pentru următorii cinci ani.

Ce blestem pe această ţară ca tocmai cel care a îngropat fondurile europene în 2016 să aibă în pix miliardele de euro promise de Iohannis, pe care să le facă praf! Semnalele sunt clare: fiecare zi cu Ghinea la butoane înseamnă pierderi imense din fondurile europene şi scufundarea în abisul austerităţii. Absorbţia curentă este la pământ, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este un dezastru, iar programele din Cadrul Financiar 2021 – 2027 nu există nici pe hârtie. În fiecare zi, România pierde bani mulţi din cauza incompetenţei ministrului Ghinea”, au afirmat membrii PSD.

Acuzațiile ce i se aduc ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene

Potrivit social-democraţilor, ministrul Ghinea este vinovat de reducerea alocării destinate României pentru PNRR. „În decembrie 2020, când domnul Ghinea a fost numit ministru, alocarea pentru PNRR era de 30,5 miliarde euro. Şase luni mai târziu, la 31 mai 2021, când, după două eşecuri, Cristian Ghinea a depus a treia variantă de PNRR la Bruxelles, alocarea pentru România s-a redus la 29,2 miliarde euro.

Cu alte cuvinte, nici nu a respirat bine şi s-au evaporat 1,3 miliarde euro. Alte două miliarde de euro au dispărut din fondurile viitoare pentru coeziune unde România a mai rămas cu aproximativ 28 de miliarde euro din cele 30 de miliarde de euro câte erau în decembrie 2020”, se afirmă în moţiune, conform Agerpres.

„A recunoscut nonşalant că nu a citit tot planul pe care l-a trimis la Bruxelles după ce l-a ţinut la secret”

Planul depus la Bruxelles de actuala putere „distruge” România pentru următorii cinci ani, iar „întreaga” societate îl critică, au mai menționat cei de la PSD.

„Atât mediul economic, cât şi cel academic sau civic au criticat acest plan. Este poate pentru prima dată în istorie când un program naţional este criticat de întreaga societate, iar Guvernul sfidează pe toată lumea şi depune un document care distruge şi nu dezvoltă. PNRR-ul, care trebuia să dezvolte România şi să determine creşterea nivelului de trai al românilor, a fost confiscat pentru interesele pur economice ale unor grupuri clientelare ale guvernării.

Ministrul Ghinea a recunoscut nonşalant că nu a citit tot planul pe care l-a trimis la Bruxelles după ce l-a ţinut la secret. Nici măcar nu a fost interesat ce depune, în afară de paginile în care a prevăzut alocări impresionante pentru firmele de casă sau pentru administraţiile conduse de reprezentanţii actualei puteri.”

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: