Mossadul își accelerează revoluția tehnolgică. Ce se ascunde în spatele ideii lui David Barnea

Mossadul își accelerează revoluția tehnolgică. Ce se ascunde în spatele ideii lui David BarneaDavid Barnea, șeful Mossad și-a propus o revoluție tehnologica. sursa foto: Mossad

Mossadul, sub conducerea actualului director David Barney, și-a accelerat revoluția tehnologică, relatează Jpost. La scurt timp după numirea sa, David Barnea a înlocuit o serie de oficiali de rang înalt din cadrul Mossadului. Totodată reorganizat unele departamente pentru a se concentra mai mult și a investi în tehnologie de ultimă generație, fie în spațiul cibernetic, fie în alte domenii.

Cel mai recent exemplu al eforturilor lui Barnea a fost publicat în ziarul Yediot Ahronot, care notează că site-ul agenției de spionaj a anunțat 54 de noi angajări în domeniul securității cibernetice, inteligenței artificiale și big data. Potrivit anunțului, este nevoie de o persoană cu cel puțin doi ani de experiență în domeniile menționate mai sus și cu abilități interpersonale remarcabile, cu un nivel ridicat de încredere în sine, cu o fire activă și rezistență la presiuni extreme.

Într-un discurs care a fost dezvăluit presei săptămâna trecută, David Barnea a remarcat că va fi nevoie de mai multe resurse care să fie deturnate de la unele dintre departamentele celebre și tradiționale ale Mossadului pentru a ține pasul cu ritmul amețitor al revoluției tehnologice. "Vor fi necesare transformări enorme în ceea ce privește domeniile generatoare de creștere în cadrul organizației pentru a deschide noi unități tehnologice", a declarat șeful Mossad.

Nu David Barnea a început revoluția tehnologică

Fostul șef al Mossad, Meir Dagan, a fost forța din spatele virusului informatic israelian-american STUXNET, despre care s-a raportat că a distrus peste 1.000 de centrifuge de îmbogățire a uraniului din programul nuclear iranian în 2009-2010.

Succesorii lui David Barnea, Tamir Pardo și Yossi Cohen, au făcut, de asemenea, salturi majore în ceea ce privește capacitățile tehnologice ale agenției clandestine. În timpul erei lui Cohen, Mossad a înființat public în 2017 un fond de investiții pentru start-up-uri care lucrează în tehnologii relevante pentru nevoile sale ca agenție de spionaj.

Această idee a stârnit laude aproape universale chiar și din partea unor lideri mai colțoși, precum fostul șef al Mossad, Danny Yatom, care în mod normal ar fi criticat multe dintre politicile din cadrul guvernelor conduse de Benjamin Netanyahu. Yatom a declarat la vremea respectivă pentru Post că noul fond este o "idee foarte bună", menționând că "CIA are un fond la fel de mare... unele dintre cele mai importante tehnologii ale CIA provin din cooperarea cu civilii".

Riscul unui Snowden israelian

El a nuanțat că ideea ca Mossadul să colaboreze cu sectorul privat nu este complet nouă și că Mossadul a mai făcut acest lucru în trecut, dar că "nu a înființat niciodată în mod oficial un fond special pentru companiile nou înființate" orientat către nevoile Mossadului. Fostul șef al Mossadului a declarat că conceptul lui Cohen are sens "într-o lume în schimbare, în care un număr mare de tehnologii cheie provin astăzi de la start-up-uri, iar Mossadul dorește să influențeze această tendință".

Întrebat dacă extinderea mai mult în sectorul privat a creat un risc mai mare ca un Edward Snowden în stil israelian să obțină o autorizație strict secretă și să divulge secrete Mossad către public, Yatom a spus că "chiar și astăzi există riscul unui Snowden”. El a spus că Mossadul va trebui "să verifice fiecare start-up", așa cum instituția israeliană de apărare își verifică în prezent diverși parteneri precum Rafael și Elbit.

Ne puteți urmări și pe Google News