Moșii de Toamnă. Ce trebuie să dați de pomană în această zi

Moșii de Toamnă. Ce trebuie să dați de pomană în această ziCe se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi. Scapi de ghinion dacă faci asta. Sursa foto Arhiva EVZ

Toți creștinii se roagă în această zi pentru cei care au trecut la cele veșnice. În plus, credincioșii care vin la biserică aduc pachete cu alimente, deoarece în Sâmbăta Morților toată lumea dă de pomană. Acestea sunt sfințite înainte să fie împărțite.

În prima sâmbătă din luna noiembrie, Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă pomenirea morților. Această zi mai este cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților sau Moșii de toamnă.

Este ziua în care Isus Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru a-i elibera pe cei drepți adormiți. Cuvântul moși vine de la strămoși și se referă la persoanele trecute la cele veșnice. Cu apelativul moși sunt numiți nu doar morții, ci și principalele pomeniri care le sunt dedicate în Calendarul Ortodox.

Mai multe obiceiuri

Tradiţia creştină spune că în această zi toți credincioșii trebuie să dea de pomană. Aceste ofrandele pentru sufletul celor adormiţi ar putea aduce iertarea păcatelor pe care ei le-ar fi săvârșit în timpul vieții.

 Tradiția mai spune și că în această zi, se aprind lumânări la mormintele rudelor trecute în neființă, pentru a le încălzi sufletele. De asemenea, rudele curăță mormintele și aduc flori la locul de veci al apropiaților trecuți la cele veșnice.

Ce se dă de pomană

Tot potrivit tradiției, credincioșii pot aduce la biserică o sticlă mică de vin, colivă și bucate pregătite înainte, pentru a putea fi împărțite. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe. Pachetele trebuie pregătite înainte de acasă și împărțite după terminarea slujbei, împreună cu o lumânare.

În fiecare pachet trebuie adăugat și câte un colac, dar și un prosop. Credincioșii care nu au timp să gătească pot face pachete cu alimente gata ambalate cum ar fi conserve, dulciuri, fructe și covrigi.

În Muntenia încă se mai păstrează obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună și un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât și celui care a primit.

Recomandările noastre