Moscova se bucură de înlăturarea lui Boris Johnson de la putere

Moscova se bucură de înlăturarea lui Boris Johnson de la putereSursa foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

La câteva ore după ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat că va demisiona din funcția de lider al Partidului Conservator – o mișcare care a deschis calea pentru alegerea unui nou prim-ministru – politicienii ruși și-au exprimat satisfacția pentru căderea liderului britanic.

Mulți au observat că Johnson a lucrat împotriva intereselor Rusiei oferind Ucrainei asistență politică, militară și financiară substanțială de la începutul invaziei Ucrainei de către Moscova în februarie.

Demisia lui Boris Johnson

Johnson a fost ales inițial pentru a-i succeda fostului prim-ministru Theresa May și a câștigat o victorie electorală decisivă asupra lui Jeremy Corbin în 2019. Scandalul „Partygate”, care a dezvăluit că el și alți membri înalți ai guvernului organizaseră petreceri private în timpul blocajelor din Marea Britanie pentru Covid-19, a contribuit la căderea acestuia. Deși Johnson a promis inițial că va continua în funcția sa, demisia a doi miniștri din cabinet l-a determinat miercuri să urmeze.

Comentatorii ruși au evitat în mare măsură să discute despre motivele plecării lui Johnson din funcție, în schimb s-au bucurat că Rusia a pierdut un adversar influent, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, observând că Johnson „nu ne place și nu-l place".

Alți ruși au încercat să-l lege pe Johnson de vărsarea de sânge în conflictul din Ucraina. Viacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat a Rusiei, l-a etichetat pe Johnson drept „unul dintre principalii ideologi ai războiului împotriva Rusiei”, avertizând alți lideri europeni că și-ar putea pierde pozițiile din cauza nemulțumirii populare din cauza sancțiunilor economice împotriva Rusiei.

Oleg Deripaska, un magnat industrial miliardar rus și un aliat apropiat al liderului rus Vladimir Putin, a descris demisia lui Johnson drept un „sfârșit neplăcut al unui „clovn prost”, a cărui conștiință a luat viețile mai multor oameni din Ucraina.”

Schimbarea politică

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a susținut că demisia lui Johnson a avut loc din cauza provocării sale împotriva Rusiei, care a dus la consecințe economice negative în Occident. „Moralul poveștii este că nu încercați să distrugeți Rusia”, a scris Zakharova pe Telegram. „Rusia nu poate fi distrusă. Poți să-ți rupi dinții cu ea și apoi să te îneci cu ei.”

Cu toate acestea, în discursul său, Johnson a promis că angajamentele Marii Britanii față de Ucraina vor continua fără incidente între administrații, susținând că Regatul Unit va „continua să susțină lupta voastră pentru libertate atâta timp cât este nevoie”. Este puțin probabil ca succesorul lui Johnson ca prim-ministru să schimbe politica Londrei în Ucraina, deoarece aceasta se bucură de un larg consens bipartizan atât în ​​cadrul partidelor conservatoare, cât și în cadrul partidelor laburiste, potrivit The National Interest.