Moscova cere respectarea acordului de la Istanbul. Sancțiunile occidentale împiedică Rusia să-și exporte cerealele și îngrășămintele
- Ionel Sclavone
- 2 august 2022, 19:12
Acordul de la Istanbul ar putea eșua, dacă Occidentul nu va permite exportul de cereale rusești, în paralel cu cele din Ucraina. Rusia solicită relaxarea unor sancțiuni care i-au fost impuse de țările occidentale în contextul războiului pe care l-a declanșat în Ucraina. Oficialii de la Moscova doresc să reia, la rândul lor, exportul de cereale și îngrășăminte.
Rusia a avertizat statele occidentale că neaplicarea componentei acordului de la Istanbul privind exportul de cereale ruseşti, ar putea avea ca efect un eşec al întregului acord. Conform acestei înțelegeri mediate de Turcia și ONU, exportul de cereale și îngrășăminte rusești urma să se desfășoare în paralel cu exportul cerealelor ucrainene.
„Doresc să subliniez că acordurile convenite la Istanbul sunt un pachet. Prin urmare, avertizăm împotriva oricărei încercări de a complica sau de a nu respecta a doua parte a pachetului”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova (foto).
Ea a făcut referire la prevederile din partea a doua acordului convenit de Ucraina şi Rusia, la Istanbul, cu medierea Turciei şi a ONU. Documentul prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale, astfel încât Moscova să-şi poată relua exporturile de cereale şi îngrăşăminte. Prima parte a acordului se referă la înlăturarea blocadei ruseşti care a împiedicat exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.
Exporturile de cereale ucrainene au fost reluate
Rusia şi Ucraina exportă, împreună, o treime din cantitatea de grâu tranzacționată la nivel mondial. Iar exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, deşi nu sunt vizate direct de sancţiunile occidentale, au fost de asemenea împiedicate. Acest lucru s-a întâmplat ca urmare a suspendării schimburilor bancare şi financiare, rezultată din aceste sancţiuni.
„Pentru o soluţionare completă a problemei alimentare este necesar ca statele occidentale să garanteze condiţiile de acces pentru îngrăşămintele şi alimentele ruse pe piaţa internaţională, adică să fie ridicate obstacolele financiare şi logistice create de sancţiunile lor”, a precizat Maria Zaharova, după cum relatează agenţiile EFE şi DPA.
Prima navă ucraineană de cereale a părăsit Odesa
Luni, 1 august, o primă navă încărcată cu 26.000 de tone de porumb a plecat din portul ucrainean Odesa, cu destinaţia Liban. Nava Razoni, navighează sub pavilionul Sierra Leone și transportă peste 26.000 de tone de porumb, transmite Reuters.
„Prima navă cu cereale de la debutul agresiunii rusești a părăsit portul. Mulțumită sprijinului tuturor țărilor noastre partenere și al Națiunilor Unite, am putut implementa pe deplin acordul semnat la Istanbul”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii Oleksandr Kubrakov, la scurtă vreme după plecarea navei.