Moș Nicolae! Ce trebuie să facem în ajunul acestei sărbători pentru a avea noroc tot anul
- Ionut Gogean
- 4 decembrie 2017, 19:15
Numele popular a lui Moș Nicolae este San-Nicoara, cel care este cunoscut pentru că are grijă ca soarele să nu treacă de el și să ajungă pe tărâmurile de miazănoapte lăsând astfel lumea fără căldură și lumină.
Conform traditiei populare, in noptile sfintite de sarbatori, cand cerurile se deschid si pentru noi, muritorii de rand, se spune ca pret de o secunda Sfantul Nicolae poate fi vazut stand in dreapta Domnului, potrivti Calendarulortodox.ro.
Sf. Nicolae a devenit prilej pentru dăruit daruri și activități caritabile în Europa, în preajma secolului al XII-lea.
În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din întreaga lume știu că trebuie să-și lustruiască ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae, care va oferi daruri copiilor cuminți. Pe de altă parte, copii care nu au fost cuminți vor primi în dar o nuielușă, prin care snt atenționați că trebuie să asculte de părinți și de bunici.
În funcție de zona geografică, oamenii au obiceiuri diferite de a sărbători Sfântul Nicolae. De exemplu, în unele zoen ale țării, aomenii aduc acasă crenguțe de pomi fructiferi și le păstrează în apă, lângă icoane pentru a înflori până la Anul Nou.
In alte regiuni ale țării, fetele fac în ajunul sărbătorii placinte, iar seara băieții vin și ei și petrec alături de fete.
De asemenea, în special la sate, in ziua de Sfantul Nicolae, tinerii se organizează în cete și se apucă de repetat pentru colinda de Crăciun și Anul Nou.