Evenimentul Zilei > Social > „Moromeţii”- 60 de ani de la apariţia primului volum al capodoperei
„Moromeţii”- 60 de ani de la apariţia primului volum al capodoperei

„Moromeţii”- 60 de ani de la apariţia primului volum al capodoperei

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul Cultural Român organizează marți, 7 iulie 2015, ora 17.30, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38, evenimentul cu titlul: MOROMEȚII – 60.

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la apariția primului volum al uneia dintre cele mai importante capodopere a literaturii române, valoare de necontestat a patrimoniului literar național – „Moromeții”. De-a lungul celor șase decenii, „Moromeţii” a fost considerat unul dintre romanele de referință semnate de marele scriitor Marin Preda. Romanul a fost citit și recitit, reeditat în numeroase ediții, a circulat prin toată lumea, datorită traducerilor de care acesta s-a bucurat încă de la început, a fost studiat de toate generațiile de elevi și studenți filologi formate în această perioadă. A fost analizat din diferite perspective de cei mai importanți istorici și critici literari din țară, montat și ecranizat de mari personalități ale lumii teatrale și cinematografice românești.

Muzeul Național al Literaturii Române, după sprijinul acordat ICR Londra pentru realizarea expoziției dedicate evenimentului menționat, dorește să marcheze acest eveniment și la București, prin desfășurarea unui nou program cultural, care va cuprinde expoziția „MOROMEȚII 60” și proiecția ecranizării romanului în regia lui Stere Gulea, film realizat în 1987.

Proiecția va fi precedată de o dezbatere la care vor participa  actorii Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc și Mitică Popescu, operatorul Vivi Drăgan Vasile, prof. univ. Lucian Chișu și scriitorul Ioan Groșan. Moderator va fi conf. univ. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române.