Moody's amenință că reduce ratingul Franței, Marii Britanii şi Austriei

Moody's amenință că reduce ratingul Franței, Marii Britanii şi Austriei

Agenţia de evaluare financiară Moody's are în vedere reducerea ratingului solvabilităţii Franţei, Marii Britanii şi Austriei. Între timp a retrogradat alte șase state, informează AFP.

Moody's a anunţat că atribuie o perspectivă ”negativă” calificativului AAA atribuit celor trei state, din cauza ”prezenţei unor anumite presiuni ale creditului susceptibile să exacerbeze sensibilitatea finanţelor publice şi a programelor de austeritate în faţa oricărei noi deteriorări a conjuncturii economice şi a situaţiei financiare europene”. Anunțul analiștilor de la Moody's a venit la o lună după ce Standard and Poor's a luat decizia de a reduce ratingul Franţei şi Austriei.

Ministrul francez de Finanțe consideră că decizia celor de la Moody's este determinată de riscurile existente în zona euro. Omologul său britanic, George Osborne, a calificat decizia analiștilor agenției de evaluare drept ”revenire la realitate”, considerând că aceasta este o dovadă ”că Marea Britanie nu poate renunţa la rezolvarea problemei datoriei sale”.

Între timp Moody's a redus ratingul Italiei, Spaniei şi Maltei la A3, pe cel al Slovaciei şi Sloveniei la A2 şi pe cel al Portugaliei la BA3. Decizia a fost luată și ca urmare a perspectivelor tot mai sumbre privind reintrarea zonei euro în recesiune în acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre statele europene, singurele care par a nu fo aenințate cu scăderea ratingului sunt Germania, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia, toate state cu rating AAA, precum și Belgia (AA), Estonia (A1) şi Irlanda (BA).