Moody’s a anunţat că atribuie o perspectivă ”negativă” calificativului AAA atribuit celor trei state, din cauza ”prezenţei unor anumite presiuni ale creditului susceptibile să exacerbeze sensibilitatea finanţelor publice şi a programelor de austeritate în faţa oricărei noi deteriorări a conjuncturii economice şi a situaţiei financiare europene”. Anunțul analiștilor de la Moody’s a venit la o lună după ce Standard and Poor’s a luat decizia de a reduce ratingul Franţei şi Austriei.

Ministrul francez de Finanțe consideră că decizia celor de la Moody’s este determinată de riscurile existente în zona euro. Omologul său britanic, George Osborne, a calificat decizia analiștilor agenției de evaluare drept ”revenire la realitate”, considerând că aceasta este o dovadă ”că Marea Britanie nu poate renunţa la rezolvarea problemei datoriei sale”.

Între timp Moody’s a redus ratingul Italiei, Spaniei şi Maltei la A3, pe cel al Slovaciei şi Sloveniei la A2 şi pe cel al Portugaliei la BA3. Decizia a fost luată și ca urmare a perspectivelor tot mai sumbre privind reintrarea zonei euro în recesiune în acest an.

Dintre statele europene, singurele care par a nu fo aenințate cu scăderea ratingului sunt Germania, Danemarca, Finlanda, Luxemburg, Olanda, Suedia, toate state cu rating AAA, precum și Belgia (AA), Estonia (A1) şi Irlanda (BA).