Momentul care i-a schimbat viața și cariera lui Djokovic. Sârbul a plâns în hohote

Momentul care i-a schimbat viața și cariera lui Djokovic. Sârbul a plâns în hohote Sursa: Twitter

Novak Djokovic, unul dintre cei mai importanți jucători din istoria tenisului, a vorbit mai demult despre un moment crucial în viața sa, când a izbucnit în plâns. Cariera sa a cunoscut o ascensiune fulminantă după ce sârbul și-a modificat dieta.

Totul s-a produs după ce Novak Djokovic primit diagnosticul de boală celiacă și a fost nevoit să renunțe la alimentele care conțin gluten. Înainte de a face această schimbare, el a întâmpinat numeroase probleme de sănătate.

A avut episoade marcate de căderi fizice bruște în timpul unor partide. Djokovic a vorbit și despre o partidă pierdută în fața lui Jurgen Melzer, care a fost influențată de aceste probleme de sănătate.

Novak Djokovic a izbucnit în lacrimi după un meci

În sferturile de finală de la Roland Garros din 2010, Novak Djokovic l-a condus pe austriacul Jurgen Melzer cu 2-0 la seturi, dar a pierdut următoarele trei acte. După meci, în vestiar, „Nole” a izbucnit în lacrimi ca un copil.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vajda (n.r. – antrenorul Marian Vajda) și Miljan Amanovic (n.r – fizioterapeutul sârbului) m-au lăsat să plâng în vestiar și le sunt recunoscător pentru acel moment. A fost un moment-cheie. Povestea în lumea sportului mondial e că un antrenor trebuie să-ți ridice moralul. Să te facă să fii mai puternic atunci când te simți vulnerabil.

Dar pentru mine, cei mai buni antrenori sunt acei oameni care sunt alături de tine din postura de prieteni, acei oameni pe umărul cărora poți plânge, acei oameni care-ți înțeleg trăirile”, a povestit Novak Djokovici, vorbind despre un moment crucial din cariera sa.

În ceea ce privește schimbarea stilului de viață, sârbul a catalogat dieta sa ca „Dieta câștigătoare”.

Ce mănâncă într-o zi tenismenul

Jurnaliștii de la Puntodebreak au detaliat rutina zilnică a lui Novak Djokovic, arătând că acesta este extrem de consecvent în alegerile culinare pe care le face. Astfel, de dimineață, Novak Djokovic bea un pahar cu apă fierbinte în care adaugă puțină lămâie. El evită să consume apă rece, deoarece crede că organismul său ar consuma energie suplimentară pentru a o încălzi. Astfel, Nole alege să bea apa fie fierbinte, fie la temperatura camerei.

Jucătorul își structurează micul dejun în jurul produselor vegetale, deoarece consideră că acestea îl ajută să se recupereze mai bine. În fiecare dimineață, el își prepară un smoothie verde cu alge, spanac, spirulină și diverse fructe, în care adaugă și suplimente pentru claritate mentală și beneficii pentru sănătate.

De asemenea, micul dejun poate consta și în fructe, asigurându-i aportul necesar de vitamine și satisfăcându-i pofta de ceva dulce, renunțând complet la zahăr. Uneori, Djokovic preferă un musli organic fără gluten, cu ovăz, fructe și două linguri de miere de Manuka, o miere specială originară din Noua Zeelandă, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene deosebite, mult mai puternice decât cele ale mierii obișnuite.

La prânz, Novak Djokovic evită consumul de alimente care necesită digestie grea, astfel încât energia să fie conservată pentru antrenamente. Carnea roșie este complet exclusă din regimul său alimentar, el luând această decizie cu ani în urmă, din cauza efortului pe care organismul său îl depunea pentru a o digera. În locul cărnii, el preferă să se concentreze pe carbohidrați precum quinoa, orezul sau pastele, alese întotdeauna în variante fără gluten.

De asemenea, tenismenul include în dieta sa cartofii (clasici și mai ales dulci), care oferă un aport suplimentar de energie și nutrienți necesari pentru activitățile sale fizice intense.

La cină, Novak Djokovic preferă să consume diverse supe de legume și să includă o sursă de proteine pentru a ajuta la refacerea organismului. Proteina ocupă un rol central în această masă, iar Djokovic o obține în principal din pește și din salate care conțin, în mare parte, tofu.

Alături de acestea, garnitura formată din plante și legume este nelipsită, asigurându-i necesarul de nutrienți și substanțe benefice pentru recuperare și performanță.