Zona a fost pusă în carantină după ce mulţi dintre localnici au refuzat testarea de coronavirus, iar apoi, la testările în grup, au fost identificate mai multe probe pozitive.

Anunţul a fost făcut pe pagina de Facebook a Instituţiei Prefectului Bihor.

„În urma solicitării prefectului Dumitru Ţiplea, Garnizoana Oradea se alătură efortului de prevenire a răspândirii infecţiei Covid-19. Începând de astăzi, 6 mai, un efectiv de 10 militari cu 2 autoturisme de teren sprijină dispozitivul de ordine publică din colonia de rromi din Vadu Crişului, format din cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, ale Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră şi ale Inspectoratul de Poliţie Judeţean”, precizează reprezentanţii instituţiei.

Potrivit surselor ebihoreanul.ro, solicitarea pentru intervenţia Armatei a fost făcută pentru că celelalte forţe de ordine, în special jandarmii, efectuează multiple misiuni în contextul pandemiei Covid-19 şi aveau nevoie de sprijin.

”Într-o tură de 12 ore, doi militari cu un autoturism sunt pe teren la Vadu Crişului. „Echipajele M.Ap.N. execută misiuni de patrulare în zonele greu accesibile de pe raza coloniei din Vadu Crişului”, se mai arată în anunţul Prefecturii.

Colonia de romi din Vadu Crişului se află în carantină de la finalul lunii aprilie. „După inventarierea şi analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunităţi. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale.

În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, spunea, la acea vreme, prefectul Dumitru Ţiplea.