Evenimentul Zilei > International > Moment istoric. Lukașenko recunoaște public că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE
Moment istoric. Lukașenko recunoaște public că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE

Moment istoric. Lukașenko recunoaște public că armata bielorusă i-a ajutat pe migranți să ajungă la granița UE

Într-un interviu acordat postului BBC, președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, a recunoscut pentru prima dată că „este foarte posibil” ca forțele sale să-i fi ajutat pe migranți să treacă granița spre Polonia. El a negat, însă, că aceștia au fost invitați cu scopul explicit de a declanșa o criză la granița UE.

Este prima recunoaștere publică a unei posibile responsabilități a Belarusului în criza fără precedent de la granițele Uniunii Europene.

„Cred că este foarte posibil (n.r. ca migranții să fie ajutați să ajungă la granița Poloniei”). Suntem slavi. Avem suflet. Trupele noastre știu că migranții merg spre Germania. Poate cineva i-a ajutat, nici măcar n-am de gând să încerc să aflu dacă așa s-a întâmplat”, a spus Lukașenko.

Cu toate acestea, dictatorul bielorus a negat că a invitat miile de migranți cu scopul explicit de a provoca o criză la graniță.

„Le-am spus că eu nu voi aresta migranți la graniță și nici nu-i voi reține la graniță. Dacă tot vor încerca să vină, nu îi vor opri pentru că nu vin în țara mea, vin în țările voastre. Asta am vrut să spun. Nu i-am invitat eu și ca să fiu sincer nu vreau să treacă prin Belarus”, a mai spus el.

Criză majoră după ce mii de migranți forțează frontierele UE

De mai multe săptămâni, la granița UE-Belarus se desfășoară o criză majoră după ce mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa au încercat să treacă ilegal granița. Uniunea Europeană și țările de la graniță îl acuză pe Lukașenko că a orchestrat întreaga criză cu girul lui Vladimir Putin, pentru a se răzbuna pentru sancțiunile impuse de blocul european pentru reprimarea brutală a protestelor pro-democrație din Belarus.

În mijlocul scandalului care a provocat inclusiv ciocniri între migranți și forțele de ordine poloneze, Polonia a solicitat ajutor de la armata britanică pentru consolidarea graniței și a anunțat că va construi un gard de peste șase metri înălțime pentru a opri intrarea migranților pe viitor. De cealaltă parte, Lukașenko a cerut ajutorul Rusiei, care a trimis bombardiere de sprijin și a susținut, cel puțin la nivel retoric, discursul dictatorului de la Minsk.