Moment istoric. FBI recunoaște totul despre sindromul Havana. Mărturiile agenților sunt înfiorătoare

Moment istoric. FBI recunoaște totul despre sindromul Havana. Mărturiile agenților sunt înfiorătoareSursa: Pixabay

După ce NBC News a obținut e-mailuri interne, FBI a recunoscut public pentru prima dată în istorie că unii angajați pot avea simptome ale Sindromului Havana. 

FBI nu mai are încotro şi promite că se va asigura ca angajații care au simptome compatibile cu Sindromul Havana să aibă acces la îngrijiri medicale speciale, după ce un fost agent care suferea aproape zilnic de dureri de cap a fost respins când a cerut testare și tratament, potrivit documentelor obținute de NBC News.

Într-un e-mail de luna trecută, un oficial FBI i-a spus unui fost agent care raportase posibile simptome de leziuni cerebrale că „din păcate, FBI nu este autorizat să ofere niciun sfat medical și nu există programe medicale în vigoare pentru angajații actuali și/sau pensionari”. Agentul a început să sufere de migrene și amețeli în urmă cu aproximativ un deceniu, după o perioadă în străinătate, într-o țară din apropierea Rusiei.

Mai mulți agenţi FBI au raportat posibile simptome ale sindromului Havana

Este prima recunoaștere oficială a FBI că unii dintre actualii sau foștii săi angajați ar putea avea simptome ale sindromului Havana, după ce un grup de diplomați și ofițeri CIA au raportat simptome în 2016 la Ambasada SUA din Cuba. Deși biroul nu a confirmat sau infirmat existența cazurilor FBI, NBC News a relatat anterior că mai mulți membri ai FBI au raportat posibile simptome, inclusiv unii care au fost detașați la Viena.

În declarație se arată că setul misterios de simptome care afectează până la 200 de angajați guvernamentali actuali sau foști, „este o prioritate de vârf pentru FBI, deoarece protecția, sănătatea angajaților și a colegilor noștri din guvernul federal este esențială”.

În ultimul an, agențiile guvernamentale americane au încurajat angajații să raporteze orice simptome ciudate. Mai mulți oficiali americani au spus că nu toți cei care s-au prezentat se potrivesc profilului sindromului Havana. În același timp, leziunile cerebrale pot fi dificil de diagnosticat, așa că oficialii au încurajat pe oricine suspectează ceva în neregulă să iasă la iveală.

Un agent FBI a vorbit sub anonimat despre simptome

Fostul agent FBI a fost detașat la o ambasadă care a făcut obiectul unei presupuse operațiuni rusești de bruiaj electronic care a întrerupt comunicațiile, a spus el, cerând să nu fie identificat deoarece era îngrijorat că ar putea afecta modul în care FBI-ul îi gestionează cazul. El a început să aibă simptome la scurt timp după aceea și a trăit ultimul deceniu cu dureri de cap aproape zilnice, amețeli și oboseală.

Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină au declarat într-un raport de anul trecut că unele dintre leziunile cerebrale observate sunt în concordanță cu efectele energiei dirijate cu microunde, despre care raportul spune că Rusia le-a studiat de mult timp.

O echipă de experți medicali și științifici care a studiat simptomele a până la 40 de angajați ai Departamentului de Stat și alți angajați guvernamentali a concluzionat că nimic asemănător lor nu a fost documentat anterior în literatura medicală, se arată în raportul Academiilor Naționale de Științe.

Agenții au raportat că au auzit un sunet puternic, au simțit presiune, amețeli, mers instabil și tulburări de vedere

NBC News a raportat că oficialii serviciilor de informații americane au suspectat Rusia ca fiind vinovată de atacuri deliberate asupra diplomaților și ofițerilor CIA. Dar în cei aproape trei ani de atunci, agențiile de spionaj nu au descoperit suficiente dovezi pentru a identifica cauza sau vinovatul incidentelor de sănătate. Oficialii americani nu pot spune cu certitudine că au fost atacuri intenționate.

Experții spun că este greu de imaginat că un program secret rusesc realizat cu scopul de a ataca spionii și diplomații americani ar putea rămâne complet nedetectat de aparatul de informații american de 80 de miliarde de dolari, care poate pirata în mod regulat comunicațiile rusești, supraveghează ofițerii ruși și recrutează ruși pentru a spiona pentru SUA.

Rusia a negat în mod constant orice culpabilitate

La un forum public din septembrie, directorul adjunct al CIA David Cohen a sugerat că agenția a făcut unele progrese, dar nu suficiente.

„În ceea ce privește ne-am apropiat. Cred că răspunsul este da – dar nu suficient de aproape pentru a face judecata analitică pe care oamenii o așteaptă”, a spus el, citat de NBC News.

Ne puteți urmări și pe Google News