Molima lovește în toate punctele slabe ale lui Putin. Medicii pleacă, oligarhii iau ventilatoarele

Molima lovește în toate punctele slabe ale lui Putin. Medicii pleacă, oligarhii iau ventilatoarele

Rusia avea un sistem de sănătate decent atunci când comunismul s-a prăbușit, în 1991. Când criza actuală a lovit, țara avea mai multe ventilatoare pe cap de locuitor decât Marea Britanie - dar majoritatea sunt vechi și multe dintre ele sunt se găsesc doar la Moscova și Sankt Petersburg.

Pentru a rezolva divergențele regionale, guvernul a distribuit fonduri de urgență - dar spitalele, în căutarea ventilatoarelor, au descoperit că au fost luate de familii înstărite care plănuiau să se izoleze în luxul lor. „Am vândut totul din depozitul nostru”, a declarat un furnizor pentru la Moscow Times, săptămâna trecută.

Bogații recunosc că și-au cumpărat ventilatoare. „Avem unul și încercăm să mai obținem încă două”, a spus un membru al unei familii miliardare, ce deține un conac în Rubliovka, o suburbie din Moscova unde trăiește o parte din elita conducătoare rusă.

Pandemia nu ar fi putut veni într-un moment mai prost pentru Kremlin. Și pentru un președinte care promovează ideea că numai el poate reînvia grandoarea națională, aducând în același timp stabilitate națiunii sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deja, popularitatea lui Putin a scăzut la cel mai mic nivel în șapte ani.

Coronavirus a amânat și sărbătorile Zilei Victoriei, prevăzute luna viitoare. Și referendumul cu privire la reformele constituționale care îi permit lui Putin să rămână la putere până în 2036.

Mark Galeotti, un expert în securitate, a declarat că, în timp ce Putin, în vârstă de 67 de ani, se bucură de sprijinul vital al forțelor de securitate, această criză „ atinge toate punctele sale slabe, deoarece nu există o amenințare directă și este atât de imprevizibilă”.

La început, Kremlinul s-a mișcat brusc când a izbucnit pandemia în Wuhan, închizând rapid granița de 2.600 de mile cu China. Dar a reacționat lent, întrucât rușii înstăriți au readus boala din stațiunile de schi și orașele din Europa.

Kremlinul recunoaște că Rusia nu va înregistra un vârf al epidemiei până la jumătatea lunii mai. Un sondaj arată că 60% dintre ruși nu au încredere în informațiile oficiale despre coronavirus.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „evoluțiile coronavirusului nu vor trece prin țara noastră fără elemente de criză”, dar a adăugat că Putin consideră că „viața umană este o prioritate”. Câți dintre cetățenii săi cred acest lucru acum?