Moldovenii care vor călători în țările UE din spațiul Schengen, nevoiți să plătească o nouă taxă

Moldovenii care vor călători în țările UE din spațiul Schengen, nevoiți să plătească o nouă taxă

Mai multe instituții de presă din Republica Moldova au anunțat în ultimele zile că cetățenii moldoveni vor avea nevoie de vize sau vor trebui să achite pentru vizele cei care vor călători în țările UE din spațiul Schengen. Este vorba însă despre o taxă de 7 euro pentru obținerea autorizației de călătorie electronică, potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, care a venit cu precizări privind funcționarea noului sistem.

Noile măsuri nu se referă doar la cetățenii moldoveni, ci și la ai celorlalte state care nu au nevoie de viză pentru a călători în spațiul Schengen, inclusiv ai unor țări ca Marea Britanie și SUA. Este vorba de aproape 60 de state, potrivit paginii web oficiale a ETIAS.

„ETIAS nu este o viză, este o autorizație de călătorie electronică care poate fi obținută cu ușurință printr-o aplicație online. Prin intermediul sistemului, străinii scutiți de viză (inclusiv cetățenii Republicii Moldova n.red) vor trebui să obțină ETIAS pentru a vizita țările Schengen pentru sejururi de până la 90 de zile”.

De menționat că necesitatea de a obține această autorizație nu este o informație nouă, sau o decizie recentă. Consiliul European a adoptat regulamentul de instituire a unui sistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) încă în anul 2018. Scopul acestuia este să fortifice securitatea în interiorul Uniunii Europene și a statelor din spațiul Schengen.

Autorizația obligatorie pentru persoanele cuprinse între 18 și 70 de ani

ETIAS presupune ca persoanele cu vârstele cuprinse între 18 și 70 de ani din țările, care nu beneficiază de regimul fără vize cu Uniunea Europeană, vor avea obligativitatea de a cumpăra autorizație de călătorie electronică înainte de o călătorie în spațiul Schengen, potrivit Adevărul.

,,Trebuie să perfectăm ETIAS la fiecare călătorie? Autorizația de călătorie va fi valabilă pentru o perioadă de trei ani sau până la sfârșitul perioadei de valabilitate a pașaportului utilizat pentru obținerea autorizației de călătorie.

Când va intra în vigoare noua autorizație?

Actualmente UE planifică începerea funcționării ETIAS din noiembrie 2023. Menționăm, că anterior data respectivă a fost amânată, spre exemplu, data lansării a fost stabilită și pentru mai 2023”, punctează reprezentanții MAEIE din Republica Moldova.

În prima jumătate de an de la intrarea în vigoare a măsurii respective, folosirea autorizației de călătorie va fi opțională. ,,La trecerea frontierei externe a UE, de exemplu – a frontierei moldo-române, cetățenii Republicii Moldova vor fi informați de către autoritățile române, despre faptul că vor fi obligați să dețină o autorizație de călătorie valabilă de la data expirării perioadei de 6 luni din momentul începerii funcționării ETIAS”, mai informează funcționarii.

Măsura, adoptată în contextul problemelor migrației

Obligativitatea autorizatiei de călătorie electronică pentru a intra în spațiul Schengen este o măsură dictată de creșterea numărului de migranți, atestată în ultimii ani, a precizat pentru Radio Moldova comentatorul politic de la București, Cristian Pârvulescu. El a precizat că această măsură nu trebuie privită ca una îndreptată împotriva cetățenilor Republicii Moldova.

„Problema migrației este una care este pe agenda Comisiei Europene impusă de unele state. De exemplu Austria, care a blocat din această cauză aderarea României și Bulgariei la Spațiul Shengen. Pe de altă parte, pentru cetățenii moldoveni care au pașapoarte românești situația nu se va schimba. Dar nu cei din Republica Moldova sunt cei care creează probleme. Nu este vreo acțiune îndreptată împotriva Republicii Moldova ci este legată de pachetul privind migrația și azil”.

ETIAS va fi aplicată pentru călătoriile în statele din Spațiul Schengen, dar și în România, Bulgaria și Cipru.