Invazia în Republica Moldova, spre România, o strategie a Rusiei? Cum ar putea interveni țara noastră în cazul unei invazii peste Prut. Analiză

Invazia în Republica Moldova, spre România, o strategie a Rusiei? Cum ar putea interveni țara noastră în cazul unei invazii peste Prut. AnalizăSursa foto: Kremlin

Potrivit unui sondaj de opinie realizat la scurt timp de la invazia Rusiei în Ucraina, 8 din 10 români urmăresc evenimentele din statul vecin, iar 60% dintre ei se tem că războiul s-ar putea extinde și în țara noastră. Un raport privind glorificarea nazismului, publicat de Rusia la sfârșitul lunii august, punctează informații false la adresa României, motive numai bune pentru a justifica o invazie asupra țării noastre. Dar avem cu adevărat motive să ne temem?

Alexandru Mustață, șeful SIS (Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău), a făcut, recent, câteva afirmații îngrijorătoare cu privire la o posibilă invazie rusă pe teritoriului moldovean. Klaus Iohannis a negat că ar exista astfel de informații, iar Bogdan Aurescu a fost de părere că vedem Rusia în defensivă”, nu în ofensivă, și nu vede un pericol, în acest moment, în Republica Moldova.

„Întrebarea nu este dacă Federația Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru: fie la începutul anului, ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe”, a afirmat Mustață, la TVR Moldova, luni. Apoi, SIS a venit cu o explicație, că este vorba doar despre un posibil scenariu privind invazia terestră, dar în funcție de evoluția războiului din Ucraina. Tot la TVR Moldova, Mustață a mai intervenit pentru a spune că ofensiva va exista, dar în Ucraina.

În acest context, publicația „Adevărul” a contactat câțiva specialiști pentru a oferi o analiză privind posibilitatea unor evenimente ca cele declarate de șeful SIS de la Chișinău. Fostul ministru Adrian Cioroianu a spus că posibilitatea unei astfel de acțiuni a Rusiei „ar fi foarte probabilă”, însă numai în anumite condiții.

„Probabil că rușii ar încerca să facă joncțiunea cu Transnistria”

„În eventualitatea în care i-ar izgoni pe ucraineni din sudul Ucrainei, din zona orașului Odessa, până la granița cu Moldova”. Doar în această situație, „probabil că rușii ar încerca să facă joncțiunea cu Transnistria, dar altfel este cam greu”, a explicat fostul ministru. „Cred că dacă ar ataca Republica Moldova și-ar strica relațiile inclusiv cu China sau cu alte țări”, a mai spus Adrian Cioroianu.

Analistul militar Ion Petrescu a spus că, potrivit „fotografiilor realizate din satelit și monitorizate în fiecare dimineață la Mons, în Belgia, unde este Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, nu există acum în Ucraina, pe Frontul de Est, o regrupare a trupelor ruse, care să vizeze inițial înaintarea spre Odesa, ulterior spre Transnistria”.

„Dar, chiar dacă nu există un pericol iminent, atât timp cât se menține războiul dus de trupele agresoare ruse contra forțelor de apărare ucrainene, un plus de vigilență este necesar și la Chișinău, deoarece președintele rus Vladimir Putin dorește practic extinderea teritoriului Federației Ruse până la fostele granițe ale URSS, ceea ce înseamnă și includerea, manu militari, a actualei statalități dintre Prut și Nistru”, a conchis analistul militar.

România ar putea ajuta din punct de vedere economic Republica Moldova în cazul unei agresiuni ruse asupra Chișinăului, opțiunea militară fiind însă limitată, potrivit specialiștilor.