Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Moise Guran a dat-o în gard cu Etica și Deontologia
Moise Guran a dat-o în gard cu Etica și Deontologia

Moise Guran a dat-o în gard cu Etica și Deontologia

Digi tv a rostogolit o gafă a lui Moise Guran pentru că realizatorul Cosmin Prelipceanu nu a avut nicio reacție când a auzit ce i-a spus invitatul. Fie Prelipceau a vrut să fie conciliant cu amicul, fie nu știe unde și de ce a greșit Moise.

Eu țin la Moise Guran pentru că a fost în echipa mea de la Evenimentul zilei, în primii lui ani de presă. Acum a intrat în politică și va trebui să învețe abc-ul noii meserii. În primul rând să încaseze.

Jurnalul de la Digi, luni seară. Dialog Cosmin Prelipceanu cu Moise Guran. Omul din regie s-a grăbit să titreze pe ecran răspunsul lui Moise Guran la întrebarea de ce a intrat în politică și a renunțat la jurnalism: ”A trebuit să aleg între etică și deontologie”. Prelipceanu l-ar fi salvat dacă zicea: ”Adică, cum?”.

Moise trebuia să știe că așa ceva nu se poate. Etica este o știință care se studiază și în facultățile de jurnalism și niciodată o persoană nu poate fi jurnalist dacă nu respectă deontologia profesiei și regulile de morală.

Etica este o știință care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor și al condiției umane, din perspectiva principiilor morale, și cu rolul acestora în viața socială. Și mai are o definiție în dicționare: Totalitate a normelor de conduită morală care reglementează relațiile dintre oameni precum și atitudinea lor față de societate, de o anumită clasă socială, de stat, de patrie, de familie etc.

Fără aceste norme nu poți fi jurnalist adevărat. În asta a constat gafa lui Moise Guran. Cum se zice în lumea presarilor: Moise a dat-o-n gard cu etica și deontologia! Sau ”A făcut o confuzie”, cum zice Vlad Petreanu

Fostul jurnalist nu avea voie să nu respecte regulile moralității și să țină cont doar de Deontologie atunci când lucra în presă. Iar acum, intrat în USR, să creadă că a semnat un pact cu Etica, este o mare gafă. Politica nu e definită ca morală, nicăieri în lume.

Mi-ar plăcea să reușească Moise să le implementeze politicienilor noștri, indiferent de partid, nițică etică, dacă tot a lăsat deontologia jurnalistică deoparte. Dar nu a spus că-și propune chestia asta. A ales doar pentru el.