Modul „Incognito” din motorul de căutare Google stochează datele utilizatorilor. Reacția companiei
- Maria Miron
- 20 mai 2022, 16:14
Procurorul general al Texasului, Ken Paxton, afirmă că Google continuă să colecteze date ale utilizatorilor motorului său de căutare chiar și în modul de „navigare privată”. Acesta a intentat un proces în legătură cu încălcarea confidențialității de către compania Alphabet. Google oferă un răspuns acuzațiilor ce i se aduc.
În ianuarie, statul Washington, Districtul Columbia, Texas și Indiana au formulat plângeri împotriva companiei Google, din pricina unor practici subversive, prin care era urmărită locația utilizatorilor, ce încalcă respectarea vieții private.
Plângeri penale împotriva Google
Acum, dosarul lui Paxton se alătură procesului intentat în luna ianuarie, procurorul general al Texasului afirmând că politicile Google legate de „navigarea privată” pot include „vizualizarea unor site-uri web extrem de personale care ar putea indica, de exemplu, istoricul lor medical, convingerile politice sau orientarea sexuală. Sau poate că pur și simplu doresc să cumpere un cadou surpriză fără ca destinatarul să fie avertizat de o avalanșă de reclame direcționate”, afirmă Paxton.
Conform plângerii lui Paxton, Google înregistrează date personale, chiar și atunci când este activat modul Incognito, chestiune la care reprezentanții Google au reacționat.
Google neagă acuzațiile lui Paxton
Conform acestora, dosarul lui Paxton se fundamentează „pe afirmații inexacte și depășite despre setările noastre. Întotdeauna am integrat caracteristici de confidențialitate în produsele noastre și am oferit controale solide pentru datele de localizare. Contestăm cu tărie aceste afirmații și ne vom apăra cu tărie pentru a clarifica lucrurile”, spun cei de la Google.
Paxton afirmă că Google include o setare, numită „Location History”, pe care utilizatorii o pot dezactiva, astfel că „locurile în care mergeți nu mai sunt stocate”, după cum a afirmat procurorul general al statului Texas.
Google a eliminat trei aplicații Android din Magazinul Play
Google tocmai a interzis trei aplicații Android periculoase din Magazinul său Play. Cercetătorii de la Kaspersky au descoperit că aplicațiile Magazinului Google Play – numite Style Message, Blood Pressure App și Camera PDF Scanner – au fost ascunse în spatele lor infamul malware Joker.
Într-o postare online, Igor Golovin a explicat că actorii răi sunt capabili să se asigure că Joker trece peste măsurile de securitate ale Google. Acest malware, descoperit încă din 2017 pe terminale Android, se ascunde în aplicaţii Android şi te înscrie la diferite abonamente cu plată fără ştirea ta. Dacă ai conectat cardul de credit la alte aplicaţii de pe telefon ţi-l va goli rapid.
„Infamul malware Joker poate intercepta codurile trimise în mesaje text de pe Google Play, unde escrocii descarcă aplicații legitime din magazin și le adaugă cod rău intenționat și reîncărcându-le în magazin sub un alt nume. Aplicațiile își îndeplinesc scopurile inițiale în majoritatea cazurilor, iar utilizatorul nu va bănui că sunt o sursă de amenințări.
Pentru a ocoli verificarea pe Google Play, troianul monitorizează dacă acesta a fost pus în funcțiune. Sarcina utilă rău intenționată va rămâne inactivă în timp ce aplicația este blocată în etapa de verificare, a explicat Golovin.
Cele trei aplicații Android au fost eliminate din Magazinul Google Play. Dar dacă le-ați descărcat deja înainte ca programele să fie eliminate, va trebui să le ștergeți de pe telefon, recomandă experţii.