Modul în care coșmarurile din copilărie îți pot afecta viața de adult
- Dosofteea Lainici
- 3 martie 2023, 07:52
V-ați întrebat vreodată dacă vă puteți vedea viitorul prin vise? Dr. Abidemi Otaiku, cercetător clinic specializat în neurologie la Universitatea din Birmingham, a identificat o legătură între a avea vise urâte în copilărie și dezvoltarea tulburărilor cognitive sau a bolii Parkinson ulterior în viață.
Deficiența cognitivă se referă la momentul în care o persoană se luptă cu memoria și cu alte tipuri de gândire. O persoană cu deficiență cognitivă ușoară (MCI) are mai multe șanse de a dezvolta demență. Demența este o cauză principală de deces în Marea Britanie și aproximativ 55 de milioane de oameni trăiesc cu această afecțiune în întreaga lume.
Coșmarurile din copilărie
Dr. Otaiku a descoperit cum copiii care aveau vise urâte aveau cu 76% mai multe șanse de a dezvolta tulburări cognitive până la vârsta de 50 de ani. „Aceste rezultate sugerează că a avea vise urâte și coșmaruri în copilărie poate crește riscul de a dezvolta boli progresive ale creierului, cum ar fi demența sau boala Parkinson”, a scris Dr. Otaiku.
„Frecvența cu care trăim coșmarurile în copilărie este determinată de genetica noastră. O genă cunoscută că ne crește riscul de a avea coșmaruri este legată de riscul crescut de a dezvolta boala Alzheimer la bătrânețe.” Copiii care au coșmaruri au avut cu 640% mai multe șanse de a dezvolta boala Parkinson. Acesta a fost cazul atât pentru băieți, cât și pentru fete. Acesta a remarcat că ar fi necesare studii suplimentare pentru a determina dacă coșmarurile cauzează aceste condiții.
Coșmarurile ar putea provoca boli ale creierului prin perturbarea somnului, ceea ce ajută la restabilirea creierului. Dr. Otaiku a remarcat că doar 268 din cei aproximativ 7.000 de copii incluși în studiu au avut vise urâte. Dintre acești copii, doar 17 au dezvoltat tulburări cognitive sau boala Parkinson până la vârsta de 50 de ani.
Boala Parkinson
Anul trecut, doctorul Otaiku a descoperit că bărbații în vârstă au de două ori mai multe șanse să fie diagnosticați cu Parkinson după ce au început să aibă vise urâte. Starea neurologică progresivă duce la moartea celulelor creierului, provocând o lipsă de dopamină care acționează ca un mesager pentru coordonarea mișcării.
Cele trei simptome principale sunt tremurarea involuntară a anumitor părți ale corpului, mișcare lentă și mușchii rigizi. Studiile au legat obiceiurile de somn și demența, constatând că oamenii care dorm mai mult de opt ore pe noapte au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune. Persoanele care suferă de tulburări de somn au un risc suplimentar, potrivit The Sun.