Evenimentul Zilei > Economie > Modificări ale CODULUI FISCAL. Cine este vizat şi care sunt aceste schimbări
Modificări ale CODULUI FISCAL. Cine este vizat şi care sunt aceste schimbări

Modificări ale CODULUI FISCAL. Cine este vizat şi care sunt aceste schimbări

Începând de sâmbătă, 17 iunie vor intra în vigoare modificări ale Codului Fiscal. Acestea se referă la scutiri de impozite pentru salariaţii care lucrează în cerecetare, marcarea cu banderole a unor produse accizabile şi, restituirea de accize pentru agenţii economici care fac export.

Conform textului publicat în Monitorul Oficial, Legea nr. 136/2017 intră în vigoare în data de 17 iunie 2017, cu excepția prevederilor referitoare la impozitul pe venitul din salarii obținut de cercetători care se va aplica începând cu salariile pe  luna iulie 2017.

Astfel un salariat ce efectuează activități de cercetare-dezvoltare poate primii scutirea de impozit pe venitul din salarii dacă sunt îndeplinite cumulativ un număr de trei condiții: scutirea se acordă pentru toate persoanele ce sunt incluse în echipa unui proiect de cercetare-dezvoltare, cu indicatori definiți; scutirea se acordă în limita cheltuielilor cu personalul alocat proiectului de cercetare-dezvoltare şi inovare, evidenţiate distinct în bugetul proiectului; statul de plată aferent veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, obţinute de fiecare angajat din activităţile desfăşurate în proiectul de cercetare-dezvoltare şi inovare, se întocmeşte separat pentru fiecare proiect.

În ceea ce priveşte marcarea unor produse accizabile, antrepozitarul autorizat, destinatarul înregistrat sau importatorul autorizat are obligaţia să asigure ca banderolele să fie aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, astfel încât deschiderea ambalajului să deterioreze banderola, iar timbrele să fie aplicate la loc vizibil,pe ambalajul individual al produsului accizabil, astfel încât timbrul să nu poată fi îndepărtat de pe ambalaj fără a fi deteriorat.

Pentru restituirea de accize, aceasta se aplică la produsele prevăzute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, respectiv tutun încălzit ce eliberează aerosol, fabricat în antrepozite fiscale de producție din România, accizele nearmonizate aferente, virate la bugetul de stat, pot fi restituite la solicitarea antrepozitarilor autorizați care livrează aceste produse în alte state membre ori le exportă. Cuantumul sumei restituite, nu poate depăși suma efectiv plătită la bugetul de stat. Procedura de restituire se va adopta prin normele metodologice de aplicare.