Alertă pentru milioane de șoferi: Schimbare majoră la legea RCA

Alertă pentru milioane de șoferi: Schimbare majoră la legea RCA

Ministerul de Finanțe a publicat pe site-ul propriu, proiectul de ordonanță de urgență care schimbă radical metodologia decontării daunelor auto.

Noua ordonanța va face să dispară cazurile în care oamenii nu își puteau ridica mașinile din service-urile auto, până când asiguratorii nu achitau reparațiile.

Cea mai importantă modificare pe care noua ordonanță de urgență o face este simplificarea decontărilor. Persoana prejudiciată va avea posibilitatea de a face o cerere asigurătorului care i-a emis asigurarea RCA, pentru plata prejudiciului. Ulterior, asiguratorul se va adresa firmei care a încheiat polița de asigurare în cazul persoanei care a comis dauna auto.

„Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieţei şi evitarea instituirii unei pieţe cu structură de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat şi asigurătorul RCA se urmăreşte creşterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurător cu care acesta nu are o relaţie contractuală prealabilă. În aceste condiţii, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecţie preţul asigurării ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor", se arată în expunerea de motive a proiectului.

ASF va stabili procedura de decontare directă

În esență, lucrurile vor fi extrem de simple. Persoana păgubită se va putea adresa propriului asigurator pentru plata reparațiilor. După această etapă, asiguratorul primește toate drepturile de a acționa în numele persoanei păgubite și de a-și recupera banii de la firma asiguratoare a șoferului vinovatului.

Cererea de rambursare este însoţită de documentele pe baza cărora a fost stabilită răspunderea și s-a constatat întinderea daunelor. La aceste documente se va atașa și cererea de rambursare.

Păgubitul va avea posibilitatea de a se adresa instanțelor de judecată dacă este nemulțumit de suma fixată pentru reparații.

„În limitele despăgubirii achitate, asigurătorul RCA al persoanei prejudiciate este subrogat în toate drepturile acesteia împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate", mai scrie în proiect.

Daune pentru firmele care nu plătesc

Dacă până acum firmele nu plăteau cu lunile, reparațiile auto, lucrurile se vor schimba. Noua ordonanță prevede că firma asiguratoare, depune o cerere de rambursare către asiguratorul vinovatului. Perioada de plată a daunelor este de zece zile lucrătoare. În caz de neplată, asiguratorul vinovatului va plăti penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la nivelul sumei de despăgubire.

Preşedintele ASF, Nicu Marcu a declarat acum o săptămână, că Guvernul României va emite o ordonanță de urgență.

„Acest subiect, cu asigurarea RCA, este tabu de ani de zile şi cât de curând noi o să-l reglementăm. Pentru că rolul meu aici, ca preşedinte, este nu să tratez efectele, ci să tratez cauza. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislaţiei cu privire la decontarea directă. Şi în sensul acesta ştim foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată. Încă e la comisii, de mult timp. Şi în discuţia mea cu  actualul premier am agreat să-i dăm drumul şi pe procedura executivă. Să înceapă o avizare şi o aprobare prin Ordonanţă de Urgenţă", a spus Nicu Marcu.

Ne puteți urmări și pe Google News