Modificarea legii fondului funciar, adoptată. Ce se întâmplă cu terenurile din zonele care nu au fost cooperativizate

Modificarea legii fondului funciar, adoptată. Ce se întâmplă cu terenurile din zonele care nu au fost cooperativizateTerenuri agricole. Sursa: Arhiva EVZ

Vești bune pentru deținătorii sau moștenitorii terenurilor din zonele care nu au fost cooperativizate. Aceștia pot cere emiterea titlului de proprietate, conform cu schimbarea majoră la Legea fondului funciar.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, 19 aprilie, un proiect de lege potrivit căruia deținătorii sau moștenitorii terenurilor din zonele care nu au fost cooperativizate pot solicita comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate, în anumite condiţii. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii fondului funciar.

Românii pot deveni proprietari pe terenurile din zonele care nu au fost cooperativizate

Proiectul de lege: „Deținătorii sau moștenitorii acestora care nu s-au înscris în cooperativa agricolă de producţie, nu au predat sau nu li s-au preluat la stat terenurile prin acte translative de proprietate pot solicita, la cerere, comisiei judeţene emiterea titlului de proprietate în condiţiile prezentei legi, astfel:

- dacă deținătorii sau moștenitorii acestora figurează cu terenul în registrele agricole sau registrele cadastrale şi în evidenţele fiscale, pentru terenul în cauză nu a fost deschisă Carte Funciară în baza Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, terenul nu face obiectul cererilor de reconstituire sau constituire a dreptului de proprietate de către alte persoane şi nici nu s-a eliberat anterior titlu de proprietate cu privire la acesta”, se arată în proiect.

Proiectul a fost a adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

O altă măsură vizează ca moștenitorii terenurilor agricole să fie scutiți de plata taxelor notariale

Mai mult decât atât, o altă măsură vizează ca moștenitorii terenurilor agricole să fie scutiți de plata taxelor notariale. Totodată, de anul acesta s-ar putea aplica și o altă măsură care vizează ca moștenitorii terenurilor agricole să fie scutiți de plata taxelor notariale.

Proiectul legislativ a fost depus anul trecut în Parlament, iar după ce va fi adoptat și ulterior promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat pe 31 octombrie 2022 și este susținută de mai mulți parlamentari PSD, avându-l ca prim inițiator pe senatorul Călin Mătieș, informează Agerpres.