Președintele francez promite INTERZICEREA vânzărilor de terenuri AGRICOLE către străini. Chinezii CUMPĂRĂ tot!

Președintele francez promite INTERZICEREA vânzărilor de terenuri AGRICOLE către străini. Chinezii CUMPĂRĂ tot!

Președintele Emmanuel Macron a promis fermierilor că va interzice ca investitorii străini să mai cumpere terenuri în Franța, după ce un fond de investiții din China a cumpărat terenuri agricuole în centrul țării.

Promisiunea a venit în timp ce liderul de centru din Franța găzduia un prânz pentru 1.000 de tineri fermieri la Palatul Elysee, un eveniment considerat de critici ca o încercare de a le cumpăra bunăvoința înaintea unui târg anual al fermierilor, la Paris, pe care-l va vizita și președintele sâmbătă. 

„Pentru mine, terenurile agricole din Franța sunt investiții strategice de care depinde suveranitatea noastră, așa că nu putem permite ca sute de hectare de teren să fie cumpărate de puteri străine, fără să știm care este scopul acestor achiziții”, le-a spus Macron fermierilor. 

„Sigur că vom pune în aplicare garanții de reglementare și vom lucra cu dvs pentru a pune capăt acestei situații create”, a spus el. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele, care a fost acuzat că neglijează Franța rurală în favoarea orașelor mari din țară și a sectoarelor economice mai dinamice, se referă la cumpărarea, în ultimii doi ani, a 2.700 de hectare de către o fermă deținută de un investitor chinez în zonele Allier și Indre, unde se cultivă cereale, scrie The Telegraph.

Achiziția a provocat nemulțumiri în rândul fermierilor francezi și a asociației rurale Safar, care a cerut guvernului să pună capăt trendului tot mai clar ca terenurile agricole să fie cumpărate de investitori financiari, nu de fermieri. 

Australia a anunțat noi restricții asupra cumpărătorilor străini de terenuri agricole, la începutul acestei luni, în timp ce îngrijorări legate de cumpărarea de terenuri de către chinezi s-au anunțat până acum din Africa până în Canada. 

Companiile agricole chineze au cumpărat sau închiriat fermel din străinătate de decenii întregi în încercarea de a hrăni populația tot mai bogată din China, care numără 1,4 miliarde de oameni în țară, dar creșterea de terenuri a fost tot mai accentuată după ce prețurile grânelor au crescut în timpul crizei alimentelor, între 2006-2008. 

Macron a vorbit și cu tineri fermieri despre negocierile Uniunii Europene cu blocul Mercosur al țărilor din America de Sud, despre un acord extins de comerț, în care agricultura este o mare piedică. 

Fermierii francezi au protestat, săptămâna trecută, blocând autostrăzi și ieșind cu tractoarele în centrul orașelor, din cauza nemulțumirilor legate de importurile agricole din America de Sud, care, spun ei, ar avea standarde mai scăzute decât în Europa. 

„Nu va exista niciodată carne de vită injectată cu hormoni în Franța”, a spus președintele celei mai importante țări agricole din UE. „Nu vom scădea calitatea, standardele sociale, de mediu sau sanitare în aceste negocieri”, a precizat Macron.