Modificarea Constituţiei pe tema familiei, BLOCATĂ în Parlament. Motivul INCREDIBIL găsit în PREMIERĂ de aleși

Modificarea Constituţiei pe tema familiei, BLOCATĂ în Parlament. Motivul INCREDIBIL găsit în PREMIERĂ de aleși

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat, astăzi, pentru a doua oară discutarea iniţiativei cetăţeneşti de modificare a Constituţiei prin care se stabileşte că familia este întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie. Aleșii au susţinut că nu au proceduri clare în urma cărora să decidă care este prima Cameră sesizată. Deputaţii şi senatorii vor modifica Regulamentele Parlamentului pentru a introduce prevederi mai clare.

"Încă nu avem reglementat dacă prima cameră sesizată suntem noi sau este Senatul. În textul Constituţiei avem o enumerare în care se vorbeşte de Camera Deputaţilor şi Senatul, Camera fiind prima, dar este singurul argument pentru care se poate susţine că noi suntem prima camera sesizată, această enumerare. Nu am mai găsit în niciun fel de lege, nici în Constituţie posibilitatea de a vedea care este această cameră, nu avem reglementat corect în Regulament şi în Regulamentul şedinţelor comune procedura de mediere şi dacă există cumva o primă cameră şi o a doua cameră. Drept pentru care, consultându-mă cu colegii de la Senat, am ajuns la concluzia că trebuie să modificăm Regulamentele pentru a scrie clar o procedură şi a avea nişte reguli clare. Propun să sesizez Comisia de regulament, probabil mâine să se întrunească, să facă un raport pentru ca prima şedinţă de plen, adică marţea viitoare, să fie aprobat raportul", a a declarat președintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea. 

Potrivit articolului 48 din Constituţie, "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost depus la Parlament pe 23 mai de către Coaliţia pentru familie, însoţit de trei milioane de semnături. Iniţiatorii îşi motivează demersul prin faptul că susţin "normalitatea" şi susţin că abordarea "fie din perspectiva paradigmei religioase, fie a paradigmei sociologice" arată că "normalitatea" poate fi doar o familie heterosexuală, având în vedere că "specia umană nu poate supravieţui altfel".

Un grup de 24 de organizaţii neguvernamentale şi patru organizaţii internaţionale a cerut Curţii Constituţionale să respingă iniţiativa privind revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei drept căsătoria între un bărbat şi o femeie, definiţie care ar încălca dreptul la viaţă privată şi familie. 

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv, în vara anului trecut, pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei, în sensul în care aceasta respectă limitele revizurii, însă judectorii nu s-au pronunţat pe fondul problemei-definirea căsătoriei ca uniune între femeie şi bărbat- nici asupra oportunităţii.