Aproape 52.000 de membri ai forțelor de ordine vor fi prezenți pe drumuri,  iar polițiștii stagiari vor întări posturile de poliție. Se va interveni cu elicoptere și drone, pentru a se depista orice grec care încearcă să plece ”în excursie” la casa de la țară. Un ofițer de rang înalt a amintit că în timpul olimpiadei de la Atena s-au folosit 70.000 de polițiști și militari, pregătirile de acum fiind oarecum similare.

Paștele reprezintă în Grecia cea mai importantă sărbătoare religioasă. Totul se învârte în jurul bisericilor, iar oamenii aleg să plece în localitățile de baștină unde, în mod tradițional se organizează sărbători publice de amploare. Autoritățile susțin că această tradiție ar putea avea efecte dezastruoase în lupta împotriva propagării pandemiei de COVID-19.

Pe fondul reglementărilor de carantină, Guvernul de la Atena a interzis adunările din biserici, dar și reuniunile familiale. Totuși, un sondaj publicat în această săptămână a arătat că 3% din greci intenționează să meargă la biserică, 6% să petreacă Paștele în familie, iar 9% dintre respondenți consideră restricțiile ”excesive”.

Mai mult, conform presei locale, mulți credincioși au făcut apel pe rețelele sociale să se intre cu forța în biserici. Amintim și că Arhiepiscopul din insula Corfu, anchetat pentru faptul că a ținut o slujbă de Florii, urmează să fie judecat în mai.

Pentru a preveni nerespectarea restricțiilor impuse, echipaje de poliție vor fi plasate la punctele de plată a taxei pentru autostradă, în porturi dar și pe drumurile de țară sau de coastă. Alții vor patrula în apropierea bisericilor. Nu în ultimul rând, patrulele au sarcină să supravegheze curțile, grădinile și balcoanele oamenilor.

Deplasările neautorizate sunt pasibile de o amendă de 150 de euro care poate fi dublată dacă aceste deplasări au loc în afara granițelor prefecturilor. Conform unei statistici a oficialilor greci, în ultimele săptămâni, peste 40.000 de persoane au fost amendate, suma totală ridicându-se la peste 6 milioane de euro.

Sursa: HotNews.ro