Moartea starețului Nicolae Moldovan i-a îndurerat pe credincioși. Povești de la Mănăstirea Nicula
- Mădălina Sfrijan
- 31 octombrie 2024, 17:51
Mii de credincioși s-au arătat îndurerați de trecerea în veșnicie a starețului Mănăstirii Nicula, Nicolae Moldovan. Alături de Mănăstirea Prislop, aceasta se află pe lista celor mai vizitate din inima Ardealului. Mulți dintre cei care ajung să viziteze cele două așezăminte monahale spun că au parte de o experiență unică și că harul mohahilor și monahiilor poate fi simțit la tot pasul. Deși ambele află în Ardeal, Mănăstirea Nicula funcționează după reguli diferite de lăcașul din zona Hațegului.
Mănăstirea Nicula, loc închinat Maicii Domnului
Mănăstirea Prislop este locul în care credincioșii merg să se închine la mormântul părintelui Arsenie Boca. În schimb, așezământul monahal de la Nicula este închinat Maicii Domnului. De altfel, în acest loc este așezată spre cinstire și o icoană făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
În plus, drumul spre Mănăstirea Nicula este comparat cu cel al Golgotei, fiind unul dificil. Astfel, mulți pelerini spun că parcurgerea lui este o adevărată jertfă pentru Maica Domnului.
Părintele Arsenie, mai puțin prezent la mănăstirea din județul Cluj
Fiind un loc destinat cu precădere Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula nu se auzea prea des de Părintele Arsenie Boca.
Totodată, icoanele cu cel considerat Sfântul Ardealului nu se găseau pe tarabele sau în magazinele din apropierea așezământului.
Recent, părintele Arsenie Boca a intrat în rândurile sfinților, după ce BOR a încheiat procesul de canonizare.
Mănăstirea Nicula, vizitată de numeroși credincioși
La fel ca Mănăstirea Prislop, cea din satul Nicula este vizitată de numeroși pelerini. Mai ales cu prilejul sărbătorilor închinate Maicii Domnului, aceasta devine neîncăpătoare pentru miile de credincioși din toate colțurile țării.
În prezent, obștea mănăstirii trece prin momente dificile, după pierderea starețului Nicolae Moldovan. De altfel, anul trecut, stareța de la Prislop a trecut în rândurile drepților. Până la vârsta de 94 de ani, Stavrofora Pavelida Munteanu a trăit după îndrumările Bisericii Ortodoxe. Mai mult, aceasta a fost ucenica părintelui Arsenie Boca, fiindu-i alături în perioada în care era urmărit de securitate.
Stavrofora Pavelida Munteanu a fost înmormântată în cimitirul mănăstirii pe care a slujit-o ani buni. Timp ce aproape cinci decenii, pelerinii din toată țara au căutat-o pe fosta ucenică a părintelui Arsenie pentru îndrumări și sfaturi prețioase.
Mormântul stavroforei Pavelida Munteanu se află în apropierea celui în care se odihnește Sfântul Ardealului.
Cele două așezăminte din Ardeal, considerate stâlpi ai ortodoxiei
Mănăstirea Nicula a fost înființată în secolul al XVl-lea și a fost locul de rugăciune al unui pustnic pe nume Nicolae. Peste ani, chilia sa simplă și săracă s-a transformat într-un colț de Rai căutat de sute de mii de pelerini.
De asemenea, piatra de temelie a mănăstirii Prislop a fost pusă în a doua jumătate a secolului al XlV-lea de Sfântul Nicodim.
În ultimul an, ambele așezăminte au ajuns la ceasul schimbării. Starețul de la Nicula a fost apreciat de Mitropolitul Bartolomeu Anania și de toți credincioșii care treceau pragul mănăstirii. Aceștia ajungeau în zonă pentru a se închina la icoana Maicii Domnului, dar și pentru îndrumările sale.