Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Moartea spionului israelian Shoshan care avea misiunea să-l asasineze pe premierul libanez
Moartea spionului israelian Shoshan care avea misiunea să-l asasineze pe premierul libanez

Moartea spionului israelian Shoshan care avea misiunea să-l asasineze pe premierul libanez

Spionul israelian Shoshan, un agent sub acoperire israelian, care a fost implicat în unele dintre cele mai îndrăznețe și controversate operațiuni de informații din Israel timp de peste 40 de ani, a murit.

Spionul israelian Shosan și povestea sa. În 1990, Isaac Shoshan a fost co-autor al cărții Men of Secrets, Men of Mystery împreună cu un alt fost ofițer de informații israelian, Rafi Sutton. În 2019, cariera sa a fost prezentată în cartea „Spionii fără țară: vieți secrete la nașterea lui Israel”. Cartea a fost scrisă de jurnalistul israeliano-canadian Matti Friedman.

În 1942, Shoshan, un evreu sirian, a călătorit pentru prima dată din Aleppo natal în Palestina, care se afla atunci sub mandat britanic. Tânărul de 18 ani a fost recrutat în curând de Palmach, aripa de informații a Haganah, o organizație armată sionistă subterană. El a desfășurat operațiuni sub acoperire în așa-numita „secțiune araba” sau „pluton arab” a lui Palmach. Acesta era constituită din paramilitari sioniști și „strângători” de informații care crescuseră vorbind araba.

Spionul israelian Shoshan

După ce a urmat o pregătire religioasă și culturală islamică, la începutul anului 1948, Shoshan a participat la o operațiune Palmach pentru uciderea șeicului Nimr al-Khatib. Deși operațiunea de asasinat a eșuat, al-Khatib a fost grav rănit și a devenit inofensiv pentru tot restul vieții sale. Shoshan a fost însărcinat cu desfășurarea operațiunilor în mai multe țări arabe, dându-se drept arab. Baza sa era Beirut, unde conducea un taxi și lucra la un chioșc, ca acoperire.

Spionul israelian Shoshan

Activitățile sale includeau o operațiune de asasinare a primului ministru libanez, Riad al-Suhl. Operațiunea a fost suspendată în ultimul moment de conducerea israeliană.

La mijlocul anilor 1950, serviciile secrete israeliene și-au desființat unitățile arabe, în urma mai multor operațiuni eșuate. Una din ele, așa-numita „afacere Lavon”, a dus la arestări și execuții ale unora dintre agenții săi sub acoperire.

În acel moment, Shoshan a fost readus în Israel, unde a început să lucreze ca ofițer de caz, Făcea călătorii ocazionale sub acoperire în străinătate, în timpul cărora a pozat ca arab.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric