La 31 august 1997, Prințesa Diana murea la Paris, din cauza rănilor suferite în teribilul accident rutier în care și-au mai pierdut viața iubitul ei, Dodi al-Fayed, dar și Henri Paul, şeful securităţii de la Hotelul Ritz, în care cei doi luaseră cina chiar înainte de impactul fatal. La 24 de ani de la dispariția celei care a fost supranumită Prințesa Inimilor, jurnaliștii britanici au readus în prim-plan cele 3 mari întrebări care au fost analizate la 7 ani de la coliziunea din tunelul stradal numit Pont de l’Alma.
Totuși, a existat și un supraviețuitor: garda personală a lui Fayed, Trevor Rees-Jones, care era în faţă, pe locul din dreapta. Amintim că la 30 august, Diana şi Dodi au zburat din Sardinia spre Paris. În dimineaţa următoare, Prințesa Diana urma să se întoarcă la Palatul Kensington. Cuplul urma să-și petreacă noaptea în vila din Paris a egipteanului care era fiul miliardarului Mohamed Al Fayed.
După cina de la restaurantul hotelului Ritz din Paris, Dodi a fost informat că în faţa intrării au apărut foarte mullți paparazzi. Pentru a-i evita, Dodi i-a spus şoferului său să ducă maşina înapoi la vilă. Era o încercare de a-i atrage pe fotografi pe o pistă greșită.
În acel context, Henri Paul, şeful securităţii de la hotelul Ritz, urma să fie noul şofer. La intrarea în Pont de l’Alma, bolidul era condus cu peste 200 de km la oră într-o zonă în care circulaţia era limitată la 50 de km pe oră.
Paul a pierdut controlul direcţiei şi a intrat într-un stâlp care susţinea partea superioară a tunelului. Dodi şi Henri au decedat pe loc, iar Prințesa Diana a fost extrasă cu întârziere din fiarele contorsionate ale maşinii. Prințesa avea răni grave la nivelul pieptului și a fost transportată la Hôpital de la Salpêtrière.
Prințesa Diana a murit la 36 de ani
La ora 3:00, pe 31 august 1997, a fost constatat decesul Dianei, la doar 36 de ani. Ancheta ulterioară a stabilit că Henri Paul era în stare de ebrietate și a fost vinovat pentru producerea accidentului. Kevin Connolly, jurnalistul britanic care a ajuns la locul accidentului la puțin timp după producerea lui, susține că a trebuit să „decodeze” informațiile oferite de autoritățile franceze despre starea Prințesei de Wales.
„Am ascultat foarte precaut autoritățile franceze și am încercat să decodăm ceea ce ne spuneau. Poliția a fost foarte atentă la informațiile pe care le-a lansat. Primele informații ale surselor de poliție și de la spital au fost «da, este Prințesa de Wales, da, a fost rănită», dar nu avea niciun sens la primele ore ale dimineții că a fost probabil rănită fatal”, a spus Kevin Connolly pentru The Express.
Ulterior, acesta a realizat că autoritățile franceze au fost „îngrozite” pentru că au avut de-a face cu o tragedie atât de mare: „Erau conștienți de scara globală a reacției. Erau conștienți de intensitatea globală a interesului.”
Abia la șapte ani de la accident, Sir John Stevens, comisarul poliției metropolitane, a fost rugat să investigheze mai multe întrebări. Prima dintre ele a fost: Diana era însărcinată în momentul morții ei? Eșantionul de sânge atribuit lui Henri Paul a venit de fapt de la el? Și a existat vreo justificare validă pentru eliminarea unei mașini albe Fiat Uno de la implicarea în coliziune?
O statuie a Prințesei Diana a fost inaugurată la 1 iulie 2021 în grădinile Palatului Kesington chiar de către fiii său, Prințul William și Prințul Harry. În acest context, reprezentanții Historic Royal Palaces au transmis că vizitatorii nu vor putea depune flori la baza statuii și nici nu se vor putea apropia prea mult de aceasta.
Concluziile din iarna anului 2006
In decembrie 2006, poliția britanică publica un raport oficial despre decesul Prințesei Diana. Autorul documentului era fostul șef al Scotland Yard, John Stevens. La acea vreme, el a împărtășit opinia anchetatorilor francezi, care au stabilit că moartea Prințesei Diana și lui Dodi al-Fayed s-a datorat unui accident rutier.
Potrivit raportului, Prințesa Diana nu era însărcinată în momentul producerii accidentului. Stevens a susținut că Lady D nu era logodită cu Dody Al-Fayed, care i-ar fi cumpărat prințesei un inel despre care polițiștii britanici spun că Diana nu l-a primit niciodată.
”Orice implicare a serviciilor secrete în moartea Prințesei Diana este infirmată”, spunea fostul șef al Scotland Yardu. Era un răspuns în fața acuzațiilor "nefondate" lansate de Mohamed Al-Fayed, tatăl lui Dodi.
Ancheta cunoscută ca operațiunea Paget a costat 4 milioane de lire și a fost demarată în ianuarie 2004. Totuși, ea a fost oprită în toamna anului 2006, din cauza refuzului serviciilor secrete franceze de a preda toate dosarele pe care le dețineau. Era vorba despre informațiile cu privire la ultimele ore ale lui Henri Paul.
Această blocare a investigației a provocat îndoieli asupra concluziilor poliției franceze conform cărora accidentul a fost cauzat de alcoolemia ridicată a șoferului. Ele au alimentat teoriile conspirației, în care se sublinia implicarea serviciilor secrete într-un act criminal.
În urma analizelor de laborator, alcoolemia șoferului era de 1,82 grame/litru, de aproape patru ori mai mare decât limita legală în Franța. În sângele lui au fost descoperite urme ale unor tranchilizante puternice, despre care se știe că alterau considerabil reflexele. Angajații hotelului Ritz au declarat că în seara de 30 august, Paul nu prezența semne că ar fi consumat alcool.
Prințesa Diana era însărcinată?
În octombrie 2013, autorul Alan Power susţinea că are dovezi solide care confirmau că Lady Di ar fi fost însărcinată când a murit. El se baza pe informaţiile obținute de la două dintre cadrele medicale care au văzut-o pe Diana după ce a fost scoasă dintre fiarele contorsinate ale maşinii din pasaj.
Medicul Elizabeth Dion şi asistenta Jocelyn Magellan apar în prim-plan. Ele i-au făcut manevrele de resuscitare Dianei, la spitalul Pitie-Salpetriere, din Paris. Aceleași cadre medicale au spus că sarcina Prinţesei Diana avea între 6 şi 10 săptămâni. Teoriile conspirațiilor au fost alimentate și de mărturia unui agent secret, care fiind pe patul de moarte, a decis să dezvăluie că i s-a ordonat lichidarea lichidarea Prințesei Diana.