Mitul celor 10 mii de pași pe zi. Ce arată cele mai recente studii în domeniu

Mitul celor 10 mii de pași pe zi. Ce arată cele mai recente studii în domeniu Sursa: Dreamstime.com

Un studiu recent vine să demonstreze încă o dată că un stil de viață sănătos contribuie în mod semnificativ la menținerea sănătății corporale. Totuși, sunt suficienți 10.000 de pași efectuați pe zi pentru a ne prezerva sănătatea?

Tehnologia modernă a făcut posibilă numărarea pașilor zilnici, lucru ce poate fi aflat astăzi cu ajutorul unui telefon mobil sau a unui ceas inteligent. Cel mai recent studiu în domeniu vine să clarifice dacă cei 10 mii de pași pe zi reprezintă un adevăr sau dacă este nevoie de mai mult de atât pentru a ne menține sănătoși.

Cei 10.000 de pași efectuați pe zi, un mit, spun cercetătorii

Un grup de cercetători de la Universitatea din Amherst Massachusetts a arătat că acest număr de pași nu are la bază date științifice, fiind mai degrabă un mit. Rezultatele studiului au fost publicate în „The Lancet”, o revistă medicală de profil.

Prima mențiune a celor 10.000 de pași necesari unui stil de viață sănătos a apărut în Japonia în urmă cu patru decenii, în cadrul unei reclame la un pedometru. Teoria de față nu se baza pe dovezi științifice, spun cercetătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii de știință de la Universitatea din Amherst Massachusetts au dorit să observe legătura dintre frecvența și numărul de pași și rata mortalității, astfel că aceștia au arătat că exercițiile fizice sunt într-adevăr benefice, dar că nu sunt necesari 10.000 de pași neapărat.

Numărul de pași zilnici, diferit în funcție de vârstă

În cazul grupei de vârstă între 18 și 60 de ani, rezultatele cercetării au reiterat că un număr de cel puțin 8.000 de pași pe zi contribuie la reducerea riscului de deces prematur.

Conform aceluiași studiu, pentru cei cu vârsta de peste 60 de ani sunt suficienți 6.000-8.000 de pași pe zi. De altfel, cei circa 10.000 de pași pe zi nu modifică în mod considerabil speranța de viață ori starea de sănătate a indivizilor nici atunci când aceștia sunt efectuați într-un ritm alert, mai arată specialiștii.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat un timp de 150 de minute de exerciții fizice efectuate săptămânal pentru persoanele care doresc să se mențină în formă, timp în care pot fi incluse reprize de cel puțin 15 minute de exerciții, conform Ziarul Românesc.