MITING de AMPLOARE al poștașilor în Capitală. Guvernul se întâlnește cu sindicaliștii

MITING de AMPLOARE al poștașilor în Capitală. Guvernul se întâlnește cu sindicaliștii

Circa 2.500 de angajați ai Poștei Române protestează începând cu ora 11 în fața clădirii Guvernului din Capitală, solicitând demisia directorului general Ion Smeeianu.

Salariații Poștei au venti din toate colțurile plângându-se motivul revoltei fiind volumul de muncă exagerat și salariile mici.

Potrivit reprezentantului sindical Matei Brătianu, la ora 13.30 ministrul Societății Informaționale, Răzvan Coțovelea, , și ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, se vor întâlni cu reprezentanții sindicali.

Principalele revendicări ale acestoa vor fi demiterea lui Ion Smeeianu și creșterea salariilor angajaților poștali, prin indexare cu inflația pe ultimii ani, ceea ce ar înseamn o majorare cu circa 20%, în medie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Protestele poștașilor au început pe data de 7 mai și vor continua zilele următoare.

Pe 13 mai va avea loc o grevă japoneză în toate oficiile poștale din țară, în timp ce pe 15 mai vor avea loc acțiuni de protest la sediile poștale. De asemenea, pe data de 19 mai, 50 – 100 de lideri sindicali au anunțat că vor intra în greva foamei.

„Ion Smeeianu (actualul director general n.r)  anunță că a îmbunătătțit situația financiară a Poștei și că a realizat un profit operațional de 22 milioane de lei în primul trimestru din 2014 și de 15 milioane de lei în ultimul trimestru din 2013. Ținând cont că au plecat 4.000 de salariați cu un venit mediu de 2.000 de lei pe lună, rezultă că profitul fost realizat doar din disponibilizări. Mai mult, pierderile pe alte segmente s-au adâncit dar au fost acoperite de aceste economii salariale”, declara recent Ionel Oțelea președintele Federației Sindicatelor din Poștă și Comunicații.

Circa 750 de angajați sunt plătiți cu doar câteva milioane de lei, respectiv echivalentul a 50% din salariul minim, în timp ce aproape 1.500 primesc doar 75% din salariu. Deși li s-a redus în mod porporțional și numărul de ore în care trebuie să lucreze, aceștia ar lucra de fapt tot cu normă întreagă, din cauza volumului mare de activitate.

Numărul de angajați ai Poștei Române s-a redus din 2012 până în 2014 de la 33.000 la 27.000.

Potrivit sindicaliștilor, deși conducerea societății a anunțat că va încheia parteneriate cu instituții financiare pentru a diversifica activitatea, intrând pe piața brokerajului de asigurări și de servicii bancare, aceste proiecte nu s-au realizat încă.