Perfectul din Botoșani, Dan Șlincu a decis, marți, ca toţi porcii mistreţi din zona focarelor de pestă porcină africană (PPA) să fie împuşcaţi, ca măsură preventivă pentru prevenirea răspândirii virusului, conform agerpres.ro 

Acesta a cerut proprietarului fondului de vânătoare Ibăneşti, care se întinde pe raza localităţilor Pomârla şi Ibăneşti, să recurgă la împuşcarea mistreţilor. Solicitarea a fost făcută după ce pesta porcină africană a fost confirmată, luni, la alţi doi porci mistreţi găsiţi morţi pe raza comunei Pomârla.

„Împuşcarea porcilor mistreţi este prevăzută în planul naţional de măsuri împotriva PPA. Proprietarii fondurilor de vânătoare nu ar trebui să fie îngrijoraţi, pentru că ei primesc despăgubiri şi pentru fiecare porc mistreţ găsit mort sau împuşcat pe fondul care le aparţine", a afirmat Şlincu.

Acesta a susţinut că intensificarea acţiunilor de vânătoare pe fondul de la Pomârla şi Ibăneşti se impune cu atât mai mult cu cât proprietarul fondului nu a îndeplinit cota de recoltare care a fost stabilită de autorităţi.

În ultima lună, în Botoşani a fost confirmat virusul PPA la zece porci mistreţi şi patru porci domestici.