Misterul de la Ministerul Culturii. Scandalul „grelei moșteniri” pentru „Ziua Eminescu”

Misterul de la Ministerul Culturii. Scandalul „grelei moșteniri” pentru „Ziua Eminescu”

Abia instalat în funcția de ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu a fost luat în vizor de artiștii români. Motivul? Organizarea „pe genunchi” a Zilei Culturii Naționale

Ziua de 15 ianuarie, adică ziua în care s-a născut Mihai Eminescu, a fost decretată Ziua Culturii Naționale. Și asta nu de ieri, de azi, ci încă din 2010. Toate bune și frumoase, ne-am aliniat și noi statelor civilizate, careși onorează marile valori prin festivități anuale. Așadar, duminică, 15 ianuarie, se împlinesc 167 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, iar Ministerul Culturii, care se numește, mai nou, Ministerul Culturii și Identității Naționale, a strâns rândurile, anunțând, în pripă, organizarea unui concurs dotat cu premii totale de 200.000 de lei.

Anunțul inițial, o fumigenă

Despre ce este vorba mai exact? Vineri, 6 ianuarie, pe site-ul oficial al ministerului a apărut un anunț sec: „(…) Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale alocă suma de 200.000 lei pentru sprijinirea derulării proiectelor şi acţiunilor culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale, în anul 2017. Solicitările se depun la Registratura Ministerului Culturii (…), cu menţiunea „Proiect Ziua Culturii Naţionale 2017” sau în format electronic la adresa de e-mail: cabinet.ministru@ cultura.ro până la data de 11 ianuarie 2017”.

Ne puteți urmări și pe Google News

De reținut data de 11 ianuarie! Cum să prezinți un proiect în doar cinci zile? Și, mai ales, cum să dai acest anunț fără să specifici care sunt condițiile de eligibilitate, criteriile de selecție, tema detaliată etc? Reacțiile oamenilor din mediul cultural, mobilizați pe diferite rețele de socializare, au fost vehemente și prompte. În doar trei zile, adresa de e-mail specificată în anunț a fost bombardată cu întrebări, reproșuri și nedumeriri. „Totul se face pe genunchi! De ce n-ați oferit mai multe amănunte legate de concurs? Sau contractele sunt cu dedicație, puse deoparte? Vrem mai multă transparență”, au clamat, pe bună dreptate, solicitanții.

„Mortul” e de vină!

Noul ministru a reacționat ieri, la trei zile de la anunțul buclucaș, arătând cu degetul spre taraba închisă a tehnocratei Corina Șuteu: „Ziua Culturii Naționale reprezintă un eveniment important, ce nu poate fi ignorat sau tratat cu indiferență. Astfel, în data de 6 ianuarie 2017, la aproximativ 36 de ore de la învestirea Guvernului și având la dispoziție un timp foarte scurt, s-a hotărât alocarea sumei de 200 000 de lei pentru finanțarea unor proiecte dedicate acestui eveniment. S-a ajuns în această situație deoarece, la momentul preluării mandatului, noua conducere a Ministerului Culturii a constatat lipsa oricăror proiecte sau evenimente prin care să fie celebrată „Ziua Culturii Naționale”.

Așa că Ziua Culturii Naționale va fi un eveniment organizat în pripă, pe genunchi, după ce fostul ministru Corina Șuteu a tratat acest eveniment cultural cu totală ignoranță.

Explicații puerile

Răspunsul ministerului condus de Vulpescu e alunecos: „Decizia publicării anunțului, fără alte detalii cu privire la criteriile de eligibilitate și selecție a proiectelor, a fost luată pentru ca cei interesați să aibă mai mult timp la dispoziție pentru pregătirea unor astfel de proiecte, urmând ca restul detaliilor să fie publicate luni, 9 ianuarie 2017 și, de asemenea, în această perioadă (6-9 ianuarie 2017) să fie realizate normele de eligibilitate și selecție a proiectelor (…)”.