Misterul avionului Suhoi SU-35 doborât deasupra Mării Negre se adâncește. A fost doborât de ucraineni sau s-a prăbușit

Misterul avionului Suhoi SU-35 doborât deasupra Mării Negre se adâncește. A fost doborât de ucraineni sau s-a prăbușit

Forțele Aeriene ucrainene au anunțat că un avion de luptă rusesc SU-35 a fost doborât deasupra Mării Negre, în apropierea coastelor Ucrainei. Însă, oficialii militari nu pun în mod direct distrugerea aparatului de zbor pe seama antiaerienei ucrainene, ci vorbesc despre o ”decolare negativă” și despre cercetări care se vor face pentru a se stabili cum a fost doborât acel avion al cărui pilot a murit, aparat de zbor prins într-o confruntare aeriană cu drone și rachete.

Avionul multirol ar fi fost doborât în timpul unei contraofensive nocturne declanșată de forțele armatei ucrainene pentru a respinge atacul armatei ruse lansat asupra instalațiilor militare și de infrastructură ale avanpostului estic al Ucrainei – Dnipro. În atac rușii au folosit 16 rachete de diferite tipuri și 20 de drone de atac Shahed 136/131, majoritatea fiind doborâte, relatează Forțele Aeriene ale Kievul-ului care confirmă și doborârea unui avion de luptă rusesc.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk a anunțat pe rețelele de socializare că atacul s-a soldat cu rănirea a opt persoane și cu avarierea a zeci de clădiri – blocuri locuite de civili, dar și clădiri ce aparțin admninistrației locale.

Piloltul rus a murit

Informațiile venite dinspre armata ucraineană arată că pilotul rus, care a efectuat o ”decolare negativă”, s-a apropiat nepermis de mult de coastele Ucrainei, în regiunea Herson, zonă de unde a lansat o bombă asupra localității Bilorezka. Antiaeriana l-ar fi  luat în vizor și, cu toate eforturile pilotului rus de a scăpa de tirurile de la sol - lansarea unei salbe de rachete de semnalizare - avionul SU-35 a fost lovit și doborât deasupra Mării Negre.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aparatul de zbor SU-35 este un avion de luptă multifuncțional de generația a patra. Costul uni asemenea avion este între 98 de milioane de dolari și 104 milioane de dolari

Circumstanțe care vor fi clarificate

Surse militare vorbesc despre faptul că aparatul de luptă rusesc, doborât duminică seara deasupra Mării Negre, în apropiere de coastele Ucrainei, avea la bord bombe aeriene ghidate KAB-500S care urmau să fie lansate către mai multe zone de apărare ucraineană din regiunea Herson. Totodată, armata ucraineană nu detaliază cum a fost doborât aparatul de zbor, ci vorbește de circumstanțe care vor fi clarificate.

În noaptea de 21 spre 22 mai, forțele militare ruse ar fi pierdut, susțin aceleași surse militare ucrainene, patru rachete de croazieră lansate aerian Kh-101/ Kh-555, cinci rachete de croazieră Kh-22, două rachete balistice Iskander-M, cinci rachete ghidate antiaerine S-300 și 20 de drone de atac Shahed 136/131.