Discuții între România și SUA, pe tema războiului din Ucraina. Punctul fierbinte: securitatea în Marea Neagră

Discuții între România și SUA, pe tema războiului din Ucraina. Punctul fierbinte: securitatea în Marea Neagră Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut, joi, la sediul MApN, o întrevedere cu Jessica Lewis - secretar asistent pentru relaţii politico-militare în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Cei doi oficiali din România și Statele Unite ale Americii, Angel Tîlvăr și Jessica Lewis, au vorbit despre situaţia de securitate generată de războiul de agresiune declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina şi despre implicaţiile asupra securităţii euroatlantice, fiind subliniată importanţa coagulării unei strategii SUA la Marea Neagră.

Potrivit unui comunicat al MApN, vizita "reprezintă o reconfirmare a relaţiilor excelente pe dimensiunea securităţii în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, componentă majoră a politicii externe şi de securitate a ţării noastre".

Ce subiecte au abordat Angel Tîlvar și Jessica Lewis în cadrul întâlnirii de joi

În plus, au fost aduse în atenţie, în acest context, deciziile summitului de la Madrid, respectiv măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe flancul estic al NATO şi modul de implementare a acestora, inclusiv în perspectiva apropiatului Summit NATO de la Vilnius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul român a reiterat importanţa menţinerii solidarităţii aliate, "a implementării depline a deciziilor luate de liderii aliaţi cu prilejul Summit-ului de la Madrid, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO la Marea Neagră, fiind evidenţiată în egală măsură importanţa unor decizii ce vizează modalităţi concrete de sprijin a partenerilor din regiune - Ucraina, Republica Moldova şi Georgia".

Ministrul Apărării Naţionale a reiterat, de asemenea, angajamentul României faţă de Alianţa Nord-Atlantică şi faţă de securitatea regională şi a mulţumit partenerului american pentru prezenţa persistentă a forţelor armate ale SUA în România şi în regiunea Mării Negre, respectiv contribuţia la postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, după cum anunță Agerpres.

A fost ridicat nivelul de alertă, săptămâna trecută

Săptămâna trecută, NATO a ridicat alerta pentru patrulele de poliție aeriană care își desfășoară activitatea în vecinătatea teritoriului Rusiei. Măsura a fost luată după ce un avion de vânătoare rusesc a interceptat periculos o aeronavă poloneză de tip L410 Turbolet, deasupra Mării Negre.