Misteriosul articol din 18 decembrie 1989 care ar fi pecetluit soarta lui Nicolae Ceaușescu

Misteriosul articol din 18 decembrie 1989 care ar fi pecetluit soarta lui Nicolae Ceaușescu

Un articol apărut în "Scânteia Tineretului" în 18 decembrie 1989 reprezintă unul din misterele nedezlegate ale Revoluției Române.

În ziua de 18 decembrie 1989, la Timișoara fuseseră împușcați oameni, operațiunile Armatei, Securității și Miliției "din cursul nopții de 17/18 decembrie 1989, precum și în zilele următoare având ca rezultat uciderea a 94 de persoane, rănirea gravă a altor 300 și dispariția a 23 de persoane".

Pe 18 decembrie, unitățile mecanizate ale Armatei ocupau orașul, iar Gărzile Patriotice patrulau înarmate pe străzi. La Comitetul județean PCR se aflau trupele de securitate și de grăniceri. Nicolae Ceaușecu pleca în Iran.

Iar în "Scânteia Tineretului" apărea un articol ciudat. Foarte ciudat.

Ne puteți urmări și pe Google News

"După înlăturarea regimului comunist şi împuşcarea soţilor Ceauşescu, textul a fost întors pe toate părţile şi analizat în fel şi chip. În timp ce unii au susţinut că ar fi fost vorba de un mesaj criptat, autorul textului, Sorin Preda, s-a apărat susţinând că a fost vorba de un text umoristic.

Totuşi, în afară de nepotrivirea contextuală, ca anotimp, textul este lipsit de umor.

În consecinţă, textul publicat pe 18 decembrie în „Scânteia Tineretului” rămâne unul dintre misterele nerezolvate ale Revoluţiei Române", descoperea Evenimentul Zilei într-un serial dedicat Revoluției Române.

Iată textul din Scînteia Tineretului: 

”Cîteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare:

•Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute – cînd pe-o parte, cînd pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform.

•Nu vă avîntaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. 

•Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. După cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. 

•Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, librăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. 

•Şi încă ceva – dacă aceste sfaturi v-au pus pe gînduri şi aveţi deja anumite ezitări, gîndindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsura marea. (S.P.)”.

"Par, în perspectiva timpului, niște rânduri enigmatice, pe alocuri ilare. Unii au văzut în ele semnalul pentru declanșarea unor operațiuni speciale (de pildă, activarea unor structuri ultrasecrete din cadrul serviciilor de represiune).

Totul pare suprarealist: sfaturi pentru amatorii de litoral date în miezul iernii, tonul cinic („nu strigați, nu e nimeni dispus să vă dea atenție”; razele ultraviolete „se recomandă cu precădere persoanelor mai debile”) , inutilitatea observațiilor, stângăciile de exprimare (Sorin Preda era considerat totuși unul dintre bunii prozatori ai generației sale)... fac suspect acest articol de la primul la ultimul rând.

Gazetarul (care a lucrat după aceea la Formula AS și la Facultatea de jurnalism) a spus ulterior că acest scurt articol ar fi apărut din greșeală: secretarul de redacție și tehnoredactorul au vrut să acopere o gaură din pagină cu un material evergreen din rezerva ziarului ( i se spunea șpec).

Însă, la cât de controlate erau gazetele în acele zile (ca mereu în perioada comunistă) e greu de crezut că un articol putea apărea așa, netam-nesam, în paginile unei gazete care mai era și oficiosul CC al UTC. Oricum, dacă e pe așa, la fel de dubios este și articolul de alături, despre Grădina botanică din Cluj care are ca exponat de atracție lotusul de Amazon „cultivat într-un bazin cu apă termală. Se zice că pe frunzele rotunde ale lotusului poți să te așezi liniștit, ele fiind atât de rezistente încât să te țină la suprafață.”, susținea Europa Liberă într-un material dedicat acestei zile.

Foarte ciudat...