Într-o vineri seara, o mulțime de oameni s-au strâns pentru o petrecere în Cap-Haitien. Localnicii numesc orașul O-Cap, fiind unul dintre cele mai mari și mai atractive orașe din țară. Acolo, oamenii încă se salută strângându-și mâna, fără a respecta distanța socială.

La câteva săptămâni de la răspândirea inițială a virusului, președintele haitian Jovenel Moise a spus: „Unele decizii au fost luate la începutul pandemiei. Am decis să închidem complet țara timp de patru luni. ”

Dar oamenii de știință spun că nici asta nu explică ratele uimitor de scăzute ale mortalității din cauza COVID-19. Au existat 260 de decese și 13.149 de infecții din cele aproximativ 11 milioane de persoane din Haiti, potrivit celor mai recente date prezentate de Universitatea Johns Hopkins.

Când au fost cele mai grave situații

Până acum, cele mai grave situații pe care le-au avut cei din Haiti au fost în cel  de-al doilea val. India, se află în mijlocul unei crize COVID-19 care ucide o sută de oameni pe oră din cauza unui sistem slab de îngrijire a sănătății.

Numărul scăzut al cazurilor Covid din Haiti și rata mortalității pot fi o combinație între evidența furnizată de către guvern și insuficiența locurilor de testare.

Însă, Moise a spus că există o relație strânsă pe care o au haitienii cu natura care îi protejează de coronavirus, dar și o plantă din care se fac anumite ceaiuri, care au în compoziție și rădăcină de ghimbir.

Administrația Moise a ratat, în urmă cu câteva luni, prima rundă de aproape un milion de vaccinuri gratuite AstraZenca, dar Moise a spus că indiferent dacă populația le va accepta, el nu va putea forța oamenii să ia doza necesară.

Între timp, în stațiile din orașele mici, președintele, care totuși poartă mască, este înconjurat de mulțimile de oameni care stau unul lângă altul, fără vreo protecție împotriva COVID-19.

Așadar, dacă proverbul haitian este cu adevărat adevărat, că în spatele fiecărui munte se află un alt munte sau în spatele unei probleme se află o altă problemă, atunci Haiti poate că nu a fost scutit, până la urmă, de cel mai grav virus, scrie local10.com