Misiuni de POLIȚIE AERIANĂ, în Marea Neagră, cu AVIOANE din CANADA și România

Misiuni de POLIȚIE AERIANĂ, în Marea Neagră, cu AVIOANE din CANADA și România

Predare de ștafetă la Baza Mihail Kogălniceanu unde misiunile de poliție aeriană în zona Mării Negre au fost preluate, de la britanici, de piloții de vânătoare canadieni. Avioanele Eurofighter Typhoone ale Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii au fost astfel înlocuite cu Aeronavele CF-188 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Canadiene.

La Baza Mihail Kogălniceanu a avut loc, astăzi, ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, care va executa, alături de aeronave MiG-21 LanceR și militari ai Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing - eAP) sub comanda NATO, în următoarele patru luni. Detaşamentul canadian este format din 135 de militari  (piloți şi personal tehnic) şi cinci aeronave CF-188 Hornet. Canadienii au fost dislocați de la o baza aeriană din Quebec, special pentru apărarea spațiului aerian al României. Avioanele Hornet, de fabricație americană sunt considerate, la ora actuală, printre cele mai bune interceptoare de mare viteză din lume.

Avionul Hornet zboară cu 2 Mach ( doua ori viteza sunetului), poate să urce pana la 15 km înălțime în 60 de secunde. Are o rază de acțiune de 3000 km și poate duce, pe aripi, și pe burtă, simultan, 9 rachete. În plus, are un tun care trage cu 6000 de proiectile pe minut, iar in cala avionului poate încărca și bombe. În următoarele patru luni, militarii canadieni vor rămâne la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în misiune de luptă. Poliția Aeriană Întărită sub comandă NATO este o misiune de apărare colectivă pe timp de pace pentru protejarea integrității spațiului aerian al Alianței. Forțele Aeriene Regale Canadiene iau parte la această misiune, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate. Forțele Aeriene Canadiene se afla în misiune pentru a patra oară în România.

Pentru misiunea de poliţie aeriană  în România, canadienii i-au înlocuit pe piloții britanici din Royal Air Force dotaţi cu avioane de luptă Eurofighter Typhoon. În patru luni, alături de piloții români, britanicii au interceptat, în total, 20 de avioane ruseşti care zburau în apropierea spaţiului aerian al României. "Marea Neagră este o zonă plină de provocări dar vreau să precizez că centrul de greutate al misiunii de poliție aeriană este apărarea. Noi trimitem un mesaj clar că granițele noastre sunt apărate, spațiul aerian este apărat de catre toate națiunile NATO care impart responsabilitatea asta", a declarat, la Mihail Kogălniceanu, comandantul misiunii aeriene, general lt Carlos Servert.