Misiunea APCE vine la Chișinău. Delegația va evalua campania preelectorală și climatul politic în preajma alegerilor

Misiunea APCE vine la Chișinău. Delegația va evalua campania preelectorală și climatul politic în preajma alegerilor Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Republica Moldova. Misiunea preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) va efectua, în perioada 16-19 septembrie curent, o vizită la Chișinău. Delegația va evalua campania preelectorală și climatul politic din țară în preajma scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 20 octombrie 2024.

Agenda vizitei

Oficialii vor avea întrevederi cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Misiunea va discuta și cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

Agenda vizitei mai include discuții cu președintele Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, cu președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, și cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

Misiunea preelectorală a APCE

Misiunea preelectorală a APCE/Sursa foto: parlament.md

De asemenea, delegația misiunii preelectorale a APCE are planificate discuții cu principalii candidați la președinție și liderii partidelor politice. Aceștia vor avea întrevederi și cu reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale implicate în observarea alegerilor și cu reprezentanți ai mass-media.

Ne puteți urmări și pe Google News

Componența delegației APCE

Din componența delegației APCE, conduse de Thórhildur Sunna Ævarsdóttir, fac parte Chris Said (Malta), Valentina Grippo (Italia) și Laura Castel (Spania). La Chișinău vor veni și coraportorii pentru onorarea obligațiunilor și angajamentelor de către Republica Moldova, Pierre-Alain Fridez (Elveția) și Zanda Kalniņa-Lukaševica (Letonia).

Procesul electoral, monitorizat de observatorii naționali și internaționali

Procesul electoral în ziua alegerilor va fi monitorizat și de observatorii naționali și internaționali. În ultima ședință, Comisia Electorală Centrală a acreditat 329 de persoane în calitate de observatori naționali din partea Asociației obștești „Promo-LEX”. Totodată, 12 persoane au fost acreditate în calitate de observatori internaționali din partea Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE/BIDDO). Alte două persoane au fost acreditate în calitate de experți internaționali din partea Comisiei Electorale Centrale a Georgiei.

Observatori

Observatori/Sursa foto: ipn.md

Termenul limită de depunere a cererilor pentru acreditarea observatorilor este 13 octombrie 2024.

Persoanele acreditate în calitate de observatori își vor desfășura activitatea în condițiile legislației Republicii Moldova.

Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional. În cadrul acestuia,  cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Revista presei