Maia Sandu scoate din sistemul judiciar șase magistrați. Ce reacții a stârnit decretul prezidențial
- Viorica Gheorghe
- 13 septembrie 2024, 09:23
Republica Moldova. Președinta Maia Sandu a eliberat din funcții șase magistrați. Aceștia ar putea reveni în sistemul judiciar doar dacă obțin în instanță o decizie favorabilă. Decretul prezidențial a generat indignarea celor vizați.
Nedoriți în sistemul judiciar
Eliberarea din funcție a celor șase judecători a devenit posibilă, după ce Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le-a respins cererea repetată de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. Totul, după ce nici șefa statului nu le-a agreat inițial candidaturile.
Magistrații eliberați din funcție, prin decret prezidențial, sunt Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu.
„Președintele Republicii Moldova urmează să emită decrete pentru numirea în funcție a judecătorilor până la atingerea plafonului de vârstă. După caz, și pentru eliberarea din funcție a judecătorilor al căror mandat inițial de cinci ani a expirat până la 1 aprilie 2022”, se arată în decretul semnat de Maia Sandu.
Decretul a intrat în vigoare joi, 12 septembrie. Actul emis de Președinție poate fi însă contestat în instanța de judecată.
Judecătorii reclamă abuzuri
Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat îngrijorările privind eliberarea celor șase magistrați. Conform organizației, la luarea deciziei, nu ar fi fost respectate mai multe principii fundamentale.
„Reiterăm angajamentul ferm pentru protejarea statutului constituțional și a dreptului fiecărui judecător. Pledăm pentru imparțialitate în evaluarea activității judecătorilor. Exprimăm încrederea că toate măsurile implementate în Republica Moldova vor corespunde standardelor internaționale în domeniul justiției. Sprijinim colegii noștri. Ne păstrăm speranța că vom avea posibilitatea să rămânem convinși că sistemul nostru judiciar rămâne independent, eficient şi just”, se arată în comunicatul Asociației Judecătorilor.
Totodată, Asociația susține că „situația ridică dubii serioase ce țin de respectarea principiilor fundamentale ale justiției, independenței şi integrităţii sistemului judiciar”. Asociația insistă să fie asigurată transparența completă a procesului decizional și să se respecte toate garanțiile legale și procedurale care protejează drepturile judecătorilor.