Misiune secretă a marinei lui Putin în Arctica. Moartea se cheamă „Poseidon” și „Harmony”

Misiune secretă a marinei lui Putin în Arctica. Moartea se cheamă „Poseidon” și „Harmony”

Nava Akademik Aleksandrov a ajuns în portul Severodinsk din Marea Albă, după prima sa călătorie în apele arctice. „Călătorie” este un eufemism: nava aparține Direcției Generale de Cercetări la Mare Adâncime (GUGI) , una din cele mai secrete unități ale ministerului rus al Apărării.

În discursul său public anual,  în februarie,  șeful serviciilor de informații militare norvegiene, general-locotenent Morten Haga Lunde, a arătat diapozitive cu drona Poseidon la bordul lui Akademik Aleksandrov. Lunde a spus că se teme de mai multe accidente care implică sisteme de arme cu reactoare în Rusia.

„Trebuie să ne așteptăm la dezvoltarea și testarea de noi sisteme avansate de arme în zonele din estul Norvegiei. Mai multe dintre ele vor avea sisteme de propulsie nucleară ”, a spus el.

Imposibil de detectat

Existența unui program rusesc de dezvoltare a unei drone subacvatice cu propulsie nucleară a fost menționată pentru prima dată de The Barents Observer în 2016, dar a fost anunțată public de președintele Vladimir Putin în discursul său privind starea națiunii din 2018.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Putin, Poseidon poate traversa oceane întregi până la 1.000 de metri adâncime și este aproape imposibil de interceptat.

Este alimentată de un mic reactor nuclear și este proiectată să transporte o sarcină utilă nucleară de mai multe megatone.

Rusia poate, cu o astfel de armă de „ a doua lovitură”, să contracareze sistemele americane de apărare antirachetă.

Când va fi încheiată faza finală, se presupune că Posideon va fi transportată de submarine, precum Belgorod, care va naviga în curând, și submarinele Khabarovsk care vor ajunge mai târziu pe mare.

Unele rapoarte susțin, de asemenea, că Poseidon ar putea avea o opțiune de lansare de pe fundul mării, cunoscută sub numele de Skif.

Akademik Aleksandrov ar putea fi, de asemenea, utilizată pentru a crea noua rețea de detectare subacvatică multi-senzori pe platoul arctic, numită Harmony.

Similară sistemului de cablu SOSUS al NATO, rețeaua rusă cu captatori sonar își propune să detecteze submarinele inamice, navele de suprafață și obiectele aeriene.

Harmony va fi alimentată de mici reactoare nucleare care vor fi plasate pe fundul mării de către nave GUGI, submarine sau nave de suprafață, numite oficial „nave de cercetare oceanografică”.

Se așteaptă ca rețeaua de supraveghere subacvatică să înceapă în Severomorsk și să continue peste Marea Barents, Marea Kara, Marea Laptev și Marea Siberiană de Est până la domeniul Flotei rusești din Pacific.

 

Foto: The Barents Observer