Misiune istorică. India lansează o rachetă care va duce un vehicul pe Lună
- Maria Dima
- 14 iulie 2023, 10:54
India va lansa, vineri, o rachetă care va transporta un vehicul pe Lună. Misiunea este considerată istorică. Cea de-a treia misiune a indienilor pe Lună are scopul de a fi prima care să aterizeze în apropierea polului sudic puțin explorat.
Nava Chandrayaan-3 urmează să decoleze vineri la ora locală 14:35 (09:05 GMT) de la centrul spațial Sriharikota. Modulul de aterizare ar trebui să ajungă pe Lună pe 23-24 august, au declarat oficialii indieni.
În cazul în care misiunea va reuși, India va fi doar a patra țară care va realiza o aterizare pe Lună, după SUA, fosta URSS și China.
Chandrayaan-3 a costat 75 de milioane de dolari
Șeful Organizației Indiene de Cercetare Spațială (Isro), Sreedhara Panicker Somanath, a declarat că obiectivul este să se obțină o aterizare ușoară pe suprafața Lunii.
Chandrayaan-3 cântărește 3.900 de kilograme și a costat 6,1 miliarde de rupii (75 milioane de dolari). Roverul are 26 de kilograme și poartă numele Pragyaan, cuvântul sanscrit pentru înțelepciune.
După decolarea de vineri, nava va avea nevoie de aproximativ 15-20 de zile pentru a intra pe orbita Lunii. Oamenii de știință vor începe apoi să reducă viteza rachetei în următoarele câteva săptămâni pentru a o aduce la un punct care să permită o aterizare ușoară.
Dacă totul va decurge conform planului, roverul cu șase roți se va catapulta de la bordul navei apoi și se va plimba printre rocile și craterele de pe suprafața planetei, adunând date și imagini care vor fi trimise pe Pământ pentru a fi analizate.
NASA, noi misiuni pe Lună
Pe de altă parte, NASA intenţionează să dezvolte tehnologii de exploatare a resurselor de pe Lună, care vor include iniţial oxigen şi apă şi care vor fi extinse ulterior la extracţia de fier şi de minereuri rare, în contextul în care agenţia spaţială americană a întreprins deja anumiţi paşi pentru a putea să realizeze săpături în scoarţa lunară în anul 2032, a anunţat un cercetător, citat de Reuters.
NASA plănuieşte să transporte din nou astronauţi americani pe Lună în cadrul misiunilor sale din programul Artemis, inclusiv prima femeie şi primul astronaut de culoare până în 2025, precum şi să înveţe din aceste misiuni pentru a facilita o călătorie spre planeta Marte.
O parte-cheie a misiunilor lunare constă în dezvoltarea oportunităţilor comerciale în spaţiu. Agenţia americană încearcă să cuantifice resursele potenţiale, inclusiv energia, apa şi solul lunar, cu obiectivul de a atrage investiţii comerciale, a declarat Gerald Sanders, un specialist în rachete care lucrează de 35 de ani pentru Centrul Spaţial Johnson din cadrul NASA.
Dezvoltarea accesului la resursele de pe Lună va fi esenţială pentru reducerea costurilor şi dezvoltarea unei economii circulare, a precizat el.