Mișcări de trupe și echipamente militare în Belarus. Kievul privește cu îngrijorare peste graniță

Mișcări de trupe și echipamente militare în Belarus. Kievul privește cu îngrijorare peste graniță belarus / Sursa foto: Twitter

Autoritățile militare din Belarus au anunțat că în această perioadă au loc mai multe exerciții militare pe teritoriul țării. Drept urmare, echipamente și trupe militare sunt transferate în diferite zone. Belarus este unul dintre puținii aliați ai Rusiei în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina. Chiar dacă țara nu a intrat în conflict direct, de pe teritoriul Belarus au fost lansate mai multe atacuri împotriva statului vecin.

În 24 februarie, din Belarus a fost lansat atacul forțelor militare ale Rusiei împotriva Kievului. De-a lungul vremii, în ciuda asigurărilor date de dictatorul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, autoritățile din Ucraina au privit cu atenție la ce se petrece dincolo de graniță. Există îngrijorarea că armata din Belarus ar putea lua parte alături de Rusia, la război.

Mai nou, în această perioadă, oficialii militari de la Minsk au făcut un nou anunț menit să sporească îngrijorarea Kievului. Aceștia au precizat că mai multe echipamente militare și forțe de securitate sunt transferate dintr-o zonă în alta, în contextul unor exerciții militare, potrivit Sky News. Aceste mutări de trupe au loc în zilele de miercuri și joi, conform anunțului venit de la Minsk, și fac parte dintr-o serie de exerciții de apărare contra unor posibile amenințări teroriste. Oficialii din Belarus nu au explicat în ce regiuni vor fi mutate trupele și echipamentele militare.

„Mișcarea cetățenilor de-a lungul anumitor drumuri și zone publice va fi restricționată, iar utilizarea armelor de imitație în scopuri de antrenament este planificată", a anunțat Consiliul de Securitate, citat de agenția de știri de stat BelTA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursă: Dreamstime.com

Belarus, aliat apropiat al Rusiei în războiul cu Ucraina

Belarus este unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei, iar Moscova insistă ca trupele aliatului său să intervină direct în război, de partea sa, împotriva Ucrainei. Alexandr Lukașenko a insistat că nu va intra în războiul împotriva statului vecin, dar efectuează exerciții militare comune cu Rusia.

Anul acesta, Alexander Lukașenko a ordonat desfășurarea de trupe în apropierea graniței cu Ucraina. Iar acest lucru a stârnit îngrijorare la Kiev. Pe de altă parte, teritoriul statului Belarus a fost folosit ca punct de lansare pentru mai multe atacuri ale Moscovei împotriva Ucrainei.

Kievul a avertizat de mai multe ori că Belarus și Rusia ar plănui o incursiune comună peste granița de nord a țării. Săptămâna trecută, miniștrii apărării din Moscova și Minsk au purtat noi discuții despre cooperarea militară. Mai mult, în spațiul public au apărut și informații cu privire la intențiile Kremlinului și ale lui Vladimir Putin de a-l elimina pe Aleksandr Lukașenko și de a-l înlocui cu o marionetă care să accepte un atac împotriva Ucrainei.