Potrivit planurilor Băncii Naționale a Israelului, aceasta își va intensifica eforturile cu privire la emiterea unui shekel digital, anunță portalul Bitcoinist.

Planul model al băncii de stat din Israel

În urma precedentului Chinei și al altor națiuni de a cerceta validitatea emiterii unei monede digitale de către banca de stat, comitetul director al Băncii Naționale a Israelului a publicat un draft de model care simulează comportamentul unui shekel digital.

Comitetul a subliniat imediat că nu s-a luat o decizie fermă. “Un shekel digital poate genera diferite beneficii pentru economia Israelului, însă presupune și riscuri”, a explicat un reprezentant al instituției.

De ce reprezintă bitcoin cea mai mare amenințare

Banca centrală israeliană a ignorat total Bitcoin în favoarea propriei sale monede digitale. Luna aceasta, Israelul a implementat serviciul Apple Pay în toată țara, însă adoptarea criptomonedelor descentralizate este o provocare mult mai mare. Mai puțin riscantă este totuși explorarea shekelului digital. Schimbarea de direcție a băncii de stat se datorează recunoașterii potențialului și valorii enorme a tehnologiei blockchain și a tehnologiei bazate pe criptomonede.

Potrivit Bitcoinist, toată această evoluție se datorează Bitcoin, care a furnizat tehnologia ce permite persoanelor fizice să dețină propriile bănci. China a fost prima țară importantă care a pus în circulație propria versiune digitală a monedei naționale yuan, însă mai multe țări au anunțat că îi vor urma exemplul.

Unii experți din lumea investițiilor financiare pariază pe Bitcoin, vedeta criptomonedelor. Se estimează că acesta va valora 250.000 de dolari în următorii 5 ani. Această părere este împărtășită, de exemplu, de Mark Yusko, fondatorul și directorul de investiții al Morgan Creek Capital Management, o renumită companie de administrare a investițiilor. Yusko apreciază că, în doar 5 ani de acum încolo, Bitcoin nu doar că va depăși valoarea sa record de aproape 70.000 de dolari până va atinge aproape 250.000. Prin comparație, un Bitcoin se tranzacționează astăzi la o valoare de aproximativ 48.000 de dolari.