„Mișcarea prosoapelor” din Grecia ia amploare. Au fost făcute și arestări

„Mișcarea prosoapelor” din Grecia ia amploare. Au fost făcute și arestări Plajă. Sursa foto: Dreamstime.

„Mișcarea prosoapelor” este un fenomen care devine din ce în ce mai mai popular pe plajele din Europa. Turiștii pun presiune pe autorități și cer acces liber pe plaje, care în ultima perioadă sunt pline de șezlonguri și umbrele. În Grecia au fost făcute primele arestări pentru ocuparea ilegală a plajelor.

„Mișcarea prosoapelor” a devenit celebră pe plajele din Grecia. Sub presiunea turiștilor care cer acces liber pe plajă, autoritățile au intensificat controalele pentru ocuparea ilegală a plajelor. Turiștii sunt nemulțumiți că plajele au devenit pline de șezlonguri și umbrele de soare, iar în puține locuri se mai poate merge cu prosopul.

Markos Koveos, primarul insulei turistice Paros din Marea Egee, a vorbit despre acest fenomen și a anunțat înăsprirea controalelor. El spune că „încălcările legii privind instalarea de afaceri la malul mării sunt o problemă recurentă, dar în această vară problema s-a agravat și, datorită implicării cetățenilor, controalele au fost intensificate”.

Fenomenul „Mișcarea prosoapelor” a devenit popular în Grecia în această vară. La sfârșitul lunii iulie, pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii cu sute de cetățeni adunați pe o plajă din Paros, ținând în mână un banner pe care scria „Reclaim the beach" (recuperați plaja). Imaginile au devenit în scurt timp virale, fiind distribuite masiv în mediul online.

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Mișcarea prosoapelor”, un fenomen popular pe plajele din Europa

Imaginile din Paros au creat un adevărat trend în mediul online. Numeroase fotografii și videoclipuri în care apar plajele invadate de șezlonguri au apărut pe rețelele de socializare. Hashtagul „kinima petsetas" (mișcarea prosoapelor de plajă) sau „plaje libere" (n.r.) a devenit unul dintre principalele tendințe pe platforma X, fosta Twitter.

Turiștii au protestat și pe alte insule din Grecia, cum ar fi Mykonos, Naxos și Creta, dar și în stațiunile balneare de pe continent, din Halkidiki (nord) până la plajele din Attica, regiunea din jurul Atenei.

„Vrem ca spațiile publice, precum cele de la malul mării, să fie libere, accesibile și curate. Nimic mai puțin”, rezumă colectivul „Cetățeni activi” pe X.

Persoanele care folosesc plaja pentru afaceri ilegale au fost arestate

Legea din Grecia spune că proprietarii de baruri sau comercianții de la malul mării sunt obligați să lase un spațiu liber egal cu cel puțin 50% din suprafața plajei, pentru a garanta accesul la mare.

„În caz de încălcare a legii, primăriile trebuie să raporteze problema Ministerului de Finanțe, care este responsabil de acordarea de autorizații pentru societățile comerciale de pe plajă și de impunerea de amenzi”, subliniază primarul Markos Kovaios.

După ce „Mișcarea prosoapelor” a devenit populară, Ministerul de Finanțe din Grecia a intensificat controalele pe insulele Ciclade, iar trei manageri de companii turistice din Naxos au fost arestați pe loc pentru ocuparea „ilegală” a plajelor. Potrivit televiziunii publice Ert, alți trei administratori de baruri de plajă din Laganas, o plajă turistică de pe insula Zakynthos din Marea Ionică (vestul Greciei), au fost de asemenea arestați recent pentru lipsa autorizației de instalare a umbrelelor de soare, relatează AFP.