Evenimentul Zilei > International > Mișcare de protest în restaurantele din Italia: „Eu Deschid!” (VIDEO)
Mișcare de protest în restaurantele din Italia: „Eu Deschid!” (VIDEO)

Mișcare de protest în restaurantele din Italia: „Eu Deschid!” (VIDEO)

Mii de restaurante au deschis în Italia, sfidând restricțiile anti-COVID. Campania de nesupunere civică – demarată sub haștagul #IoApro (#EuDeschid) – a dus la deschiderea a circa 50.000 de restaurante.

Mișcare de protest în restaurantele din Italia. Patronii din HoReCa nu mai suportă restricțiile COVID și deschid sfidând guvernul.

Iată mai jos un proprietar de restaurant care anunță că deschide pe 15 ianuarie:

Deputatul de opoziție Vittorio Sgarbi și-a manifestat și el sprijinul pentru mișcarea de nesupunere. El a făcut apel la revoltă împotriva restricțiilor guvernamentale:

„Deschideți și nu vă faceți griji. Până la urmă, o să le băgăm amenzile pe gât.”

Secvențele de mai jos arată câțiva polițiști din Milano încercând să închidă un restaurant deschis. Oamenii ordinii sunt alungați de clienții indignați de la mese:

Iar mai jos sunt niște secvențe similare înregistrate la Bologna: polițiștii sunt izgoniți de strigăte de „Libertate! Libertate!”

Italia este una dintre cele mai lovite țări de epidemia de COVID-19. Până astăzi, s-au înregistrat peste 82.000 de decese. Pe deasupra, se confruntă și cu o criză politică. Doi miniștri din guvernul Giuseppe Conte au demisionat săptămâna trecută.

Criza economică este însă de departe cea mai periculoasă dintre provocările cu care se confruntă Italia. Această țară este a treia economie din UE, dar are a doua datorie națională ca mărime, după Grecia.

Italia nu este singura țară unde se coagulează o mișcare de rezistență față de interdicțiile COVID ale puterii, scrie Breitbart.

Mișcare de protest și în Polonia, sub haștagul #otvieraMY.

O mișcare similară a apărut și printre întreprinzătorii polonezi. Aceștia intenționează să deschidă, sfidând restricțiile, sunt și cei din stațiunile de schi din Munții Tatra.

„Vom pune capăt acestei nebunii (…) care vrea să distrugă Polonia și stilul de viață polonez. Care distruge clasa de mijloc, întreprinderile mici și mijlocii, și ucide câteva sute de oameni pe zi.”

Aceste cuvinte îi aparțin lui Sebastian Piton, liderul ad hoc al Gorlaskie Veto (Veto-ul oamenilor munților). El a susținut o conferință de presă, îmbrăcat în costumul tradițional al muntenilor din Polonia de Sud.